Kleineondernemersregeling: wel / niet meedoen?

Eindejaarstip -Marco Lemein

Heeft u een jaaromzet tot 20.000 euro? Overweeg om mee te doen met de nieuwe kleineondernemersregeling (KOR). U krijgt dan vrijstelling van de omzetbelasting. Toch zijn er ook nadelen. Ik help u graag een verstandige keuze te maken.

Verschil huidige situatie en 2020

Op dit moment werkt de KOR als volgt: u krijgt een korting als u per jaar minder dan 1.883 euro omzetbelasting betaalt. In de praktijk blijkt dat deze regeling ook grotere ondernemers raakt.

Nu gaat de regeling veranderen, zodat alleen de kleine ondernemers ervan profiteren. Vanaf 2020 kijkt de Belastingdienst naar uw omzet. Heeft u een jaaromzet tot 20.000 euro, dan komt u in aanmerking voor de KOR.

Voor 20 november beslissen

Als u per 1 januari 2020 wilt profiteren van de KOR, is het zaak om u voor 20 november 2019 aan te melden bij de Belastingdienst. U profiteert dan minimaal drie jaar lang van de regeling. Dit houdt in: u hoeft geen btw te verrekenen of af te dragen.

Kan het ook later?

Lukt het u niet om voor 20 november te beslissen? Later aanmelden kan ook, maar dan profiteert u niet direct per 1 januari. Als u btw-aangifte doet per kwartaal, kunt u in april 2020 weer meedoen. Let op dat u zich vier weken van tevoren aanmeldt. Doet u de btw-aangifte eens per jaar? Dan komt u pas in 2021 weer in aanmerking.

Wat als ik toch meer omzet ga maken?

Het is begrijpelijk dat u niet kunt inschatten wat uw verwachte omzet is voor de komende drie jaren. Het kan voorkomen dat u in de loop van het jaar tóch boven de 20.000 euro uitkomt. Dan moet u vanaf dat moment weer btw in rekening brengen. Bovendien mag u dan de komende drie jaar niet weer van de regeling profiteren.

Maak een afweging

Dankzij de KOR heeft u minder administratieve lasten. En het is wellicht een kans om een scherpere prijs te bieden aan particuliere klanten, omdat zij geen btw meer betalen. Toch zijn er ook nadelen:

  • U kunt geen btw verrekenen over uw inkopen en investeringen
  • Wellicht gaat u btw terugbetalen over investeringen uit het verleden

En hak de knoop door

Dus, bent u van plan om de komende drie jaar te investeren of grotere aankopen te doen? Of krijgt u over het algemeen veel btw terug van de Belastingdienst? Dan levert de KOR geen voordeel op. Ga dus goed voor uzelf na: hoeveel btw verwacht ik per jaar te betalen, en hoeveel daarvan kan ik terugvragen? Maak deze rekensom samen met uw acconavm adviseur.

Ondernemen in een warm bad

Wilt u ontdekken of de KOR geschikt is voor uw onderneming, nu of in de toekomst? Neem contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via m.lemein@acconavm.nl.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs. Zodat 2020 voor u als een warm bad voelt!

Marco Lemein
Marco Lemein (Accountmanager Belastingadvies)
Sinds 2007 werkt Marco Lemein bij accon■avm. Als fiscalist adviseert hij voornamelijk mkb-ondernemers hoe ze zo fiscaal optimaal mogelijk kunnen ondernemen. Maar hij adviseert ook agrarische ondernemers die worden benaderd door projectontwikkelaars om een zonnepark op hun grond te realiseren. Zijn specialismen liggen op het vlak van de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Hebt u een vraag voor Marco? Stuur dan een mail naar m.lemein@acconavm.nl.<< terug naar overzicht