http://Akkerbouw%20Agro%20Acconavm

Investeren in uw akkerbouwbedrijf met EIA, MIA en Vamil in 2022

Investeren in uw akkerbouwbedrijf

Bent u als ondernemer met een akkerbouwbedrijf dit jaar van plan te investeren in milieuvriendelijke technieken en/of duurzame energie en energiebesparende middelen? Dan kunt u wellicht fiscaal voordeel behalen! Ik vertel u graag meer over de Energie-investeringsaftrek (EIA), Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil). En over de wijzigingen in 2022 ten opzichte van vorig jaar.

Wat is de EIA?

Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) kunt u 45,5 procent van uw investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. Hiermee bespaart u op inkomsten- of vennootschapsbelasting. In een eerder verschenen artikel leest u meer over deze regeling en de voorwaarden van de EIA 2022.

Wat is de MIA?

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) biedt u een investeringsaftrek van 27, 36 of 45 procent van het investeringsbedrag. Het percentage is afhankelijk van het type middel waarin u investeert. Zo krijgt u belastingvoordeel bij investeren in duurzame bedrijfsmiddelen. De MIA wordt vaak gecombineerd met de Vamil-regeling.

Vamil, MIA

Wat is de Vamil?

Met de Willekeurige afschrijvingen milieu-investeringen (Vamil) mag u 75 procent van de investeringskosten willekeurig afschrijven. Dat wil zeggen: op een tempo naar keuze. Zeker wanneer u de MIA en de Vamil combineert kunt u veel voordeel behalen.

In dit artikel leest u meer over de MIA en de Vamil 2022 en de bijkomende voorwaarden.

Wat verandert er voor de akkerbouw?

Voor zowel de EIA als de MIA en Vamil zijn wijzigingen aangebracht in 2022 ten opzichte van 2021.

Voor de EIA geldt in 2022:

 • Bij ledverlichting komt u alleen in aanmerking voor de EIA als het middel voldoet aan de levensduurcriteria L90.
 • De technische eisen van een droog- en verwarmingssysteem voor ventilatielucht in bewaarloodsen zijn aangescherpt: alleen direct werkende systemen op basis van een natuurlijk koudemiddel zonder tussenmedium komen in aanmerking.
 • Voor het luchtdicht luchtverdeelsysteem, isolatie van bestaande constructies en HR-glas is het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt verhoogd.
 • Energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie is uitgebreid: een koudenet met NH3 als koudedrager komt ook in aanmerking.
 • Dak- en gevelpanelen met een geïntegreerde zonnecollector zijn verwijderd.

In 2022 kunt u ook MIA en/of Vamil aanvragen voor de volgende middelen:

 • A 2359 Elektrisch aangedreven wiedbed
 • A 2365 Regen- of spoelwateropslag voor het verdunnen van mest
 • A 6214 Betontegel van ten minste 75 procent gerecycled materiaal
 • G 3101 Elektrische bestelauto

Laat u adviseren

Hebt u vragen over (de wijzigingen voor) de EIA, MIA en/of Vamil? Of wilt u hulp bij het doen van uw aanvraag? Mijn mede-adviseurs en ik zijn thuis in de akkerbouwsector en ondersteunen u graag. Zodat u optimaal fiscaal voordeel behaalt, met focus op de (duurzame) toekomst van uw onderneming. Vul onderstaand contactformulier in of maak een afspraak bij een acconavm kantoor bij u in de buurt.

Andries Francke
Andries Francke (accon■avm Accountmanager)
Als accountmanager is Andries het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Daarnaast houdt hij zich onder meer bezig met het bespreken van jaarstukken en het opstarten en begeleiden van samenwerkingsverbanden (maatschap/VOF). Zijn roots liggen in de agrosector, met name akkerbouw en melkveehouderij. Het dienstverlenende karakter van zijn werk en het écht verder te helpen van klanten met hun onderneming spreekt Andries enorm aan in zijn functie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht