Internationale seizoenskrachten? Regel het goed in coronatijd

seizoenskrachten coronatijd

Werkt u met seizoenskrachten, die vanuit andere landen voor u in Nederland aan de slag gaan? Hier komt veel wet- en regelgeving bij kijken. Dat was altijd al zo, maar nu in coronatijd zijn er nog meer zaken om op te letten. Lees meer over de aandachtspunten.

Wetgeving per 1 mei

Het is voor uw internationale seizoenskrachten nu niet gemakkelijk om te reizen. Er wordt een negatieve coronatest gevraagd bij binnenkomst van Nederland, zeker als ze met het vliegtuig naar Nederland komen. Daarnaast is er een wet in de maak, die verplicht dat iedereen die naar Nederland reist in quarantaine gaat. Die wetgeving gaat waarschijnlijk al op 1 mei 2021 in.

Tip: kijk ons Agro-webinar terug

Van de regelingen Piekarbeid en Seizoensarbeid tot de cao, arbeidstijden en verloning: er komt veel kijken bij het werk met (internationale) seizoenarbeiders. Wilt u meer weten? Kijk dan ons Agro-webinar terug: ‘Uw focus voor de toekomst: seizoensarbeid, hoe regelt u het goed?’.

Wat betekent dit voor u?

Op dit moment wordt quarantaine al sterk aangeraden voor reizigers die Nederland in komen. Maar het is nog niet verplicht. Zo’n quarantaine levert praktische uitdagingen op – zéker voor arbeidsmigranten die slechts een korte periode in Nederland komen werken. Zodra uw medewerker in Nederland komt, moet hij bijvoorbeeld nog formaliteiten regelen. Zoals het aanvragen van een BSN-nummer. Dat kan niet als uw medewerker in quarantaine zit.

Een veilige werkplek

Uiteraard moeten de coronaregels worden nageleefd, zodat we de verspreiding van het virus zoveel mogelijk tegengaan. U wilt uw medewerkers een veilige werkplek bieden. Toch wordt het voor uw seizoenskrachten steeds lastiger om zich aan alle regels te houden. Dat is ook begrijpelijk.

Oplossingen vinden

De sector zoekt actief naar oplossingen. Het creëren van een bubbel wordt gezien als een werkbare oplossing, zeker als u een vaste groep collega’s bij elkaar kunt huisvesten. Mogelijk is dit ook een oplossing voor de quarantaineplicht. Daarnaast is extra aandacht voor veilige huisvesting. Zeker huisvesting net over de grens wordt een steeds grotere uitdaging. In de blog van mijn collega Sander Kant leest u wat dit betekent voor grenswerkers.

Meer informatie

Vaak kunnen en moeten arbeidsmigranten in hun het thuisland al voorbereidingen treffen vóór ze hier in Nederland aan de slag kunnen. Laat u daarom op tijd informeren als u internationale seizoenarbeiders in dienst heeft. Vraag om advies bij uw salarisadministrateur. Neem contact op met uw adviseur, een kantoor bij u in de buurt of met acconavm werkgeversservice.

Team Agro (Adviseurs)
Bij accon■avm werken veel specialisten in de Agro branche. Zij adviseren u graag over hoe het bijvoorbeeld met de landbouwvrijstelling, de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en de successiebelasting? En hoe zorgt u voor een fiscaal-optimaal resultaat na een bestemmingswijziging? Maar ook over stikstof en vergunningen en duurzaam ondernemen. Wij houden u scherp op de fiscale kansen en wijzigingen in wet- en regelgeving, zodat u slim voorsorteert op de toekomst. Maak kennis met onze adviseurs.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht