Inspiratie voor tuinbouwers: voorspellen of doelen stellen?

voorspellen of doelen stellen

Of u nu groeit, aan het afbouwen bent of juist op deze voet verder wil gaan. Doelen stellen doet elke tuinbouwondernemer. Maar hoe pakt u dat aan, zodat u dátgene realiseert dat écht belangrijk is voor u en uw bedrijf? Met deze blog wil ik u inspireren om hier op een verfrissende manier naar te kijken.

Als u doet wat u altijd deed…

… krijgt u wat u altijd kreeg. Een bekende uitdrukking die goed duidelijk maakt dat verandering alleen plaatsvindt als je dingen ook echt anders aanpakt. Dat is niet altijd makkelijk. Want: een nieuwe aanpak begint bij investeren én een begroting die inzet op vernieuwing. En dat laatste is een uitdaging. Ik schets een praktijkvoorbeeld, wellicht herkent u het.

Voorbeeld: historische uitgangspunten = goede voorspelling

Als u gaat investeren in uw tuinbouwbedrijf, vraagt uw financier een begroting op. Die stelt u (samen met uw adviseur) netjes op. Een ‘goede’ begroting is veilig en wijkt niet te veel af van het verleden. Uitgangspunten zijn behoudend gekozen en de voorspellende waarde is groot. Een veilige aanpak dus. Wat er dan vaak gebeurt? We blijven doen wat we altijd deden, dus krijgen we… U begrijpt het.

Achteraf constateren we dat we goed zijn in begroten, want de begroting heeft zijn voorspellende functie vervuld. Of we tevreden zijn met de uitkomst? Dat doet er niet direct toe. Want we kunnen toezichthouders en banken uitleggen dat we goed hebben voorspeld.

Kan het ook anders?

Als u uw onderneming verder wil brengen, met focus op de toekomst, is begroten op historische uitgangspunten onvoldoende. U hebt tenslotte andere doelen gesteld. Juist die doelen zijn essentieel als u verder wilt kijken dan uw voorspelling. En verandering wilt brengen.

Aandachtspunt: persoonlijke doelen

Maar: zijn die doelen concreet genoeg? Vaak zijn deze gebaseerd op bepaalde vermogenswensen of EBITDA. Of iets concreter: op omzetcijfers. Als u stuurt op deze doelen, vergeet u wellicht een belangrijk aspect. Het persoonlijke doel van u! Of dit nu financiële onafhankelijkheid is, of een prettige organisatie waarin uw mensen fluitend over uw land of door de kassen lopen. Persoonlijke doelen van binnenuit worden vaak niet gemeten. Sterker nog: er wordt niet eens over nagedacht.

Doorbreek de cirkel

Hoe kunnen we nu voorkomen dat we telkens alleen maar krijgen wat we al hadden? En in plaats daarvan iedere keer een stapje dichter bij ons persoonlijke doel komen? Dat vraagt om een andere aanpak, waarbij u het einddoel goed voor ogen houdt. (Lees ter inspiratie eens de theorieën van auteur Steven Covey.)
Verzamel daarbij ook de juiste mensen om u heen. Bespreek uw doelen met uw management, uw partner en met uw adviseur. Daarna komt een moeilijke stap: uw doel in hapklare brokken opdelen.

Op basis van die kleine doelen kunt u dan een ‘routekaart’ samenstellen. Zodat u het pad naar het einddoel uitstippelt én tijdig kunt bijsturen. De kleine brokken kunt u dan periodiek monitoren.

Als ondernemer weet u natuurlijk ook dat de weg naar een doel zelden in één rechte lijn loopt. Maar daar bent u ondernemer voor.

Ondernemen met kleine stappen

Wat ik u wil meegeven, is dat de kern van het ondernemerschap (mijns inziens) niet ligt in de grote beslissingen, maar juist in kleine. Brengt deze beslissing mij dichter bij mijn doel? Volg ik mijn ‘routekaart’, of wijk ik af. Hiervoor is het belangrijk om u een spiegel voor te houden.

Sparren?

Een sparringpartner aan uw zijde kan u daarbij helpen. Mijn collega’s en ik van acconavm zijn daar goed in. We kijken voorbij de cijfers, om samen u én uw onderneming verder te brengen.

Het monitoren van het effect van de gemaakte keuzes helpt u. Hiervoor kan het gebruik van een online administratieconcept Accompas als prima hulpmiddel dienen. In dit systeem krijgt u inzicht in uw cijfers, kunt u doelen opnemen en houdt u vinger aan de pols.

Heeft dit verhaal u geïnspireerd? En wilt u eens sparren met een adviseur die thuis is in de tuinbouwsector? Neem contact op met uw adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

Rick Dijkshoorn
Rick Dijkshoorn (Bedrijfsadviseur)
Rick Dijkshoorn werkt als bedrijfsadviseur in de regio Noord-Limburg. In de regio bedient hij veel klanten in de glastuinbouw, boomteelt en fruitteelt. Ondernemers waarderen Rick om zijn ijzersterke combinatie van specifieke sectorkennis, een bancaire achtergrond en zijn analytische blik. Een gewilde sparringpartner voor tuinbouwondernemers. Zijn visie? ‘Scherpe keuzes maken helpt in het behalen van je doelen.’Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht