Hoge Raad oordeelt:

Minderheidsaandeelhouder in werk bv is niet automatisch werknemer

minderheidsbelang hoge raad

Een recent arrest van de Hoge Raad biedt uw besloten vennootschap extra kansen om het betalen van werknemersverzekeringen te vermijden. En misschien zelfs met terugwerkende kracht terug te vragen. Dit heeft alles te maken met de managementovereenkomst van een statutair bestuurder. Wij vertellen u hier graag meer over en geven u tips zodat u kunt nagaan of in uw situatie sprake is van werknemerschap of van een zuivere managementovereenkomst waarmee deze premies niet van toepassing zijn.

Hoe het was

In bv-structuren wordt vaak gewerkt met holding bv’s als aandeelhouder van een werk bv (dochteronderneming). Via een managementovereenkomst is de holding bv (management bv) dan statutair bestuurder van de werk bv. De aandelenverhoudingen in de werk bv zijn niet altijd evenredig verdeeld. Daardoor is er sprake van (een) minderheidsaandeelhouder(s). Tot voor kort werd in zo’n situatie vaak automatisch geoordeeld dat de managementovereenkomst van de minderheidsaandeelhouder(s) gezien moest worden als een gewone arbeidsovereenkomst. Wat betekent dat de werk bv voor die manager(s) werknemersverzekeringen (ZW, WIA, WW) moet betalen.

Het arrest: minderheidsaandeelhouder is niet automatisch werknemer

Daar komt nu verandering in. De Hoge Raad oordeelde in februari 2022 namelijk dat de Belastingdienst deze aanname niet zomaar mag doen. Om de verzekeringsplicht vast te stellen, moet altijd een feitelijke beoordeling plaatsvinden van de inhoud van de afspraken. En van de wijze waarop hieraan invulling wordt gegeven, zegt de raad.

De kansen

Van een gewone arbeidsovereenkomst kan volgens de Hoge Raad alleen sprake zijn wanneer wordt voldaan aan drie eisen: een plicht tot persoonlijke arbeid, betaling van loon en een gezagsverhouding. Wij nemen u mee in deze drie onderdelen en geven u bij ieder deel een tip.

Persoonlijke arbeid

De Hoge Raad zegt hierover: wanneer een management bv werkzaamheden verricht bij een dochteronderneming op basis van een managementovereenkomst, is er niet automatisch sprake van een plicht tot persoonlijke arbeid. Dat de inzet van de management bv onmisbaar is, betekent niet dat er slechts één achterliggende eigenaar verplicht is om die arbeid persoonlijk te verrichten.

Tip: neem in de managementovereenkomst op dat de management bv vrij is om een vervangend persoon in te zetten voor de werkzaamheden.

Loon

Het feit dat de werk bv een managementvergoeding moet betalen, zegt niets over de plicht om loon te betalen aan de achterliggende persoon. Zo oordeelt de Hoge Raad.

Tip: haak in de managementovereenkomst niet teveel aan bij bepalingen die op gewone arbeidscontracten van toepassing zijn. Hoe meer de managementovereenkomst op een arbeidscontract lijkt, hoe meer de werkrelatie zich als een arbeidsrelatie zal kenmerken.

Gezagsverhouding

De Hoge Raad vindt het niet vanzelfsprekend dat er een gezagsverhouding aanwezig is tussen de aandeelhouders van de werk bv en de eigenaar van de management bv. De werk bv heeft namelijk alleen een contract lopen met de management bv ‘an sich’. Niet met de eigenaar in persoon.

Tip: geef de management bv’s gelijkwaardige bestuursbevoegdheden. En wees zorgvuldig met de formuleringen in de notulen van de aandeelhoudersvergaderingen.  Een zorgvuldige woordkeuze voorkomt dat de bv-structuur aan één persoon wordt opgehangen en de relatie met de minderheidsaandeelhouder als een arbeidsrelatie gezien wordt.

KVK-inschrijving

Het is niet duidelijk of de Hoge Raad ook anders denkt over de verzekeringsplicht wanneer niet de management bv, maar de eigenaar van de management bv (in persoon) staat ingeschreven als statutair bestuurder van de werk bv.

Tip: schrijf de management bv in als statutair bestuurder van de werk bv. Niet de achterliggende persoon.

Kom in actie

Het is nog niet precies duidelijk welke uitspraak de Hoge Raad nog meer zal doen, maar het huidige arrest geeft al voldoende aanleiding om in actie te komen. Heeft uw werk bv een managementovereenkomst met een statutair bestuurder? Is deze minderheidsaandeelhouder? En draagt de werk bv hiervoor werknemersverzekeringen af? Ga dan aan de slag met bovengenoemde punten.

Juridisch advies

Wij raden u zeker aan om juridisch advies in te winnen. Misschien kunt u zaken in uw bv anders regelen. Dit kan u veel voordeel opleveren. Wellicht hoeft u in het vervolg voor de minderheidsaandeelhouder(s) geen premies werknemersverzekeringen meer te betalen. Of kunt u betaalde premies terugvragen bij de Belastingdienst.

Meewerkend partner of kind

Nog een laatste tip: kijk ook eens naar het dienstverband van uw meewerkend partner of kind. Is hij/zij terecht aangemerkt als ‘werkzaam in verzekeringsplichtig dienstverband’? Het gaat hier weliswaar om andere situaties, maar ook hier kunt u soms voorkomen dat u onnodig premies betaalt.

Neem contact op

Het vastleggen van werkafspraken in overeenkomsten tussen bv’s kan erg ingewikkeld zijn. Hebt u hierover vragen? Of wilt u juridisch advies? Wij staan voor u klaar. Mail naar juristen@acconavm.nl of neem contact op met uw accountmanager. Uiteraard kunt u ook langskomen bij een kantoor bij u in de buurt.

Peter de Vos
Peter de Vos (Manager Belastingadvies)
Peter de Vos is een ervaren belastingadviseur in het Noorden van het land en verbonden met accon■avm. Hij gaat graag het gesprek met ondernemers aan. Hoe kun je gegeven de omstandigheden, de fiscale regels zo goed mogelijk benutten in het realiseren van plannen. Focus op de toekomst is daarbij belangrijk.

Wilma Frankema (Senior Juridisch Adviseur)

Wilma Frankema is binnen accon■avm als Senior Juridisch Adviseur, vanuit kantoor Leeuwarden, werkzaam voor ondernemers door het hele land. Naast haar werkzaamheden op het terrein van het ondernemingsrecht is Wilma gespecialiseerd in het arbeidsrecht en werkt zij vanuit die hoedanigheid nauw samen met onder andere de collega’s van werkgeversservice, die de loonadministraties van onze relaties verzorgen. Dankzij haar uitgebreide kennis wordt zij ingezet bij juridische vraagstukken met betrekking tot personeel, uitzendkrachten/payrollers, zzp’ers en dga’s. Kenmerkend zijn haar analytisch vermogen, haar praktische benadering, heldere communicatie en het snel en oplossingsgericht handelen.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht