Hoge energieprijzen mogelijk gevolgen voor uw SDE-subsidie

energiekosten SDE

Het is u vast niet ontgaan: van veel zaken zijn de prijzen enorm gestegen. Zeker de door het dak schietende energieprijzen zijn volop in het nieuws. Hebt u als ondernemer SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie) ontvangen? Dan kunnen deze prijsstijgingen gevolgen voor u hebben. Ik vertel u graag wat u kunt verwachten.

Over de SDE-subsidie

Investeert u in zonnepanelen of andere CO2-besparende technieken? Dan komt u wellicht in aanmerking voor de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE). Zoals de naam van de regeling al doet vermoeden is de subsidie bedoeld om duurzame energieproductie te stimuleren.

De subsidie dekt het verschil tussen de kostprijs en de marktwaarde van de energie. De Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verleent een voorschot van 80 procent van het verwachte verschil voor het komende jaar.

Negatieve bijstelling

De voorschotten over 2021 zijn in 2020 bepaald. Destijds is geen rekening gehouden met de enorme stijging van de huidige energieprijzen. Dit betekent dat u mogelijk teveel subsidie hebt ontvangen. Dat leidt tot een negatieve bijstelling. U moet dan een gedeelte van de subsidie terugbetalen.

De negatieve bijstelling wordt verrekend met toekomstige voorschotten. In dat geval ontvangt u mogelijk een aantal maanden geen voorschot.

Voorschotten 2022

Bij de voorschotten van 2022 wordt wel al deels rekening gehouden met de hogere marktprijzen. Hierdoor hebt u minder kans dat u in 2023 (weer) een negatieve bijstelling krijgt.

Wat kunt u nu doen?

Bij het opstellen van uw jaarcijfers 2021 kunt u een reservering maken voor de verwachte terug te betalen / te verrekenen bedragen van de SDE-subsidie. Hierdoor rekent u de opbrengsten aan het juiste jaar toe.

Vragen?

Wilt u meer weten over de SDE-subsidieregeling? Zoekt u een sparringpartner voor uw investeringsplannen of heeft u vragen over het maken van de reservering voor de SDE-terugbetaling? Neem contact op met uw acconavm adviseur of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Wij denken graag met u mee.

Wilmar van Leeuwen (Manager Accountancy)

Al sinds 2003 is Wilmar van Leeuwen werkzaam in het accountancy-vak. Met zijn jarenlange ervaring adviseert hij zijn klanten en begeleidt hij hen bij hun activiteiten. Wilmar is voornamelijk actief in de fruitteelt in de regio Zaltbommel/Tiel. Het contact met zijn klanten is waar hij de meeste energie van krijgt. Hij voorziet hen graag van EHBO: eerste hulp bij ondernemersvragen. Hebben ze een complexere vraag? Dan zoekt Wilmar de juiste specialist erbij en bieden ze samen voor ieder probleem een oplossing!

  • wilmar.vanleeuwen@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884467486Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht