Goede (fiscale) redenen om nú een winstprognose te maken

winstprognose melkvee

Kunt u als agrarisch ondernemer fiscaal gezien bepaalde investeringen nú nog doen, of beter uitstellen tot volgend boekjaar? Met een winstprognose krijgt u uw cijfers over boekjaar 2020/2021 inzichtelijk. Zodat u dit jaar nog slimme (fiscale) keuzes kunt maken.

Hanteert u in uw onderneming gebroken boekjaren en gaat u aan de slag met een winstprognose? Dan blikt u eerst met uw adviseur terug op de financiële prestaties van uw bedrijf over de eerste drie kwartalen van 2020/2021. Vervolgens maakt u een inschatting van het laatste kwartaal. Hiermee brengt u de totale verwachte winst over 2020/2021 in kaart. Op basis hiervan berekent u de belastingdruk.

Fiscaal voordeel behalen

Het grootste voordeel van een winstprognose? U anticipeert nog voor het eind van het boekjaar op de cijfers, waardoor u een (mogelijk) fiscaal voordeel behaalt. Denk daarbij aan:

  • de Kleinschaligheidsaftrek (KIA)
  • de Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • de Energie-investeringsaftrek (EIA)

Voor al deze aftrekposten geldt: met een winstprognose weet u welke acties u dit jaar beter wel of niet uitvoert, zodat u de meeste fiscale voordelen behaalt.

Geen winst, maar verlies

Het kan ook zijn dat u nu al weet dat u een verlies gaat begroten of uw winst tegenvalt. Toch maakt dit een winstprognose niet minder waardevol. Juist dan kunt u in de laatste maanden van het boekjaar nog stappen zetten om het verlies te verkleinen, of een lagere winst recht te trekken.

Maart: dé maand voor actie

Op basis van een winstprognose besluit u samen met uw adviseur welke acties voor het eind van het boekjaar 2020/2021 wenselijk zijn, en welke acties u beter kunt uitstellen. Dit doet u idealiter in de maand maart zodat u nog ruim de tijd hebt om vóór 30 april op de cijfers te kunnen anticiperen.

Wilt u dit boekjaar nog actie ondernemen, zodat u tijdig kunt voorsorteren? Neem dan contact op met uw acconavm adviseur voor een winstprognose of maak gebruik van onderstaand contactformulier. Samen brengen we de fiscale kansen van uw onderneming in kaart, en vertalen we dit naar concrete acties.

Johan Ros
Johan Ros (Agrarisch Bedrijfsadviseur)
Sinds 2011 versterkt Johan Ros het agro-adviesteam in Drachten. De melkveesector is zijn domein. Johan is gespecialiseerd in advies over bedrijfsontwikkeling, subsidies, mest en mineraal én hij begeleidt studiegroepen met melkveehouders. Ondernemers verder brengen, met focus op de toekomst: dat is Johans passie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht