Goed nieuws: vanaf 2020 meer ruimte in werkkostenregeling

Vanaf 2020 kunt u tot 2000 euro meer onbelaste vergoedingen verstrekken aan uw personeel. De werkkostenregeling wordt verruimd. Lees wat dit voor u betekent én hoe u optimaal van de regeling profiteert.

De huidige regeling

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. Denk aan een kerstpakket, bedrijfsuitje, gereedschap of sportabonnementen. Op dit moment mag u tot 1,2 procent van het totale fiscale loon onbelast vergoeden.

Bijvoorbeeld: bij een loonsom van 400.000 euro kunt u 4800 euro onbelast beschikbaar stellen.

Verhoging in 2020

In 2020 wordt deze vrije ruimte verhoogd tot 1,7 procent over de eerste 400.000 euro van de loonsom. Daarboven blijft het 1,2 procent. Dit betekent dat u als ondernemer 2000 euro meer onbelast beschikbaar kan stellen (bij een loonsom van 400.000 euro).

Laat geen geld liggen

Ik adviseer alle ondernemers om dit bedrag niet te laten liggen. Het is een mooie kans om uw medewerkers een extraatje te bieden en u bespaart zelf kosten voor premies. Een win-winsituatie!

De volgende vergoedingen blijven onbelast onder de WKR:

  • Tijdelijke verblijfskosten bij bezoek aan klanten
  • Bepaalde vervoerskosten
  • Zakelijke maaltijden voor medewerkers
  • Studiekosten
  • Werkgerelateerde cursussen
  • Verhuiskosten
  • Extraterritoriale kosten, zoals dubbele huisvesting, extra kosten voor levensonderhoud en een taalcursus

Nieuw: VOG vergoed

Nieuw op de lijst met vergoedingen die per 1 januari 2020 wordt vrijgesteld: de aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).

Tip bij krappe arbeidsmarkt

De verruimde werkkostenregeling is een mooie kans om in te spelen op de krappe arbeidsmarkt. Door uw huidige medewerkers een extraatje te bieden én nieuw talent aan te trekken. Een win-winsituatie!

Denk aan de volgende opties:

  • Bied medewerkers een onbelaste aanbrengbonus voor elke nieuwe collega die ze aandragen.
  • Bied bestaande medewerkers een (eindejaars)bonus of geschenk.
  • Laat medewerkers een deel van hun brutosalaris inleveren tegen een onbelaste vergoeding.

Fiets van de zaak

Wist u dat u het budget (vrije ruimte) van de WKR ook kunt inzetten voor een fiets van de zaak? Een mooie manier om uw medewerkers meer te laten bewegen en uw organisatie te verduurzamen. Voorheen regelde u dit via het Nationale Fietsplan, maar dit is in 2015 vervangen door de WKR. Let op dat u hiermee uw maximale budget niet overschrijdt.

Meer ruimte voor ondernemen

U ziet: de regeling biedt u meer ruimte voor ondernemen. Wilt u persoonlijk advies over de werkkostenregeling? Of heeft u andere vragen over vergoedingen aan uw personeel? Neem contact op via onderstaand formulier.

Alexander van Kleij (Directeur Werkgeversservice)
Alexander van Kleij, Directeur Werkgeversservice, adviseert met deskundigheid en enthousiasme ondernemers in hun werkgeversrol. De vraagstukken hierin zijn divers: van loonkostensubsidies, een functiehuis, workshops functioneren en beoordelen, vragen rondom loonaangiften en werkkostenregeling, het begeleiden van internationale werkgevers in Nederland, en het toepassen van de ketenregeling. U kunt met iedere werkgeversvraag bij hem terecht. Alexander heeft jarenlang ervaring en beleeft veel plezier aan het vooruit helpen van ondernemers op werkgeversgebied. Heeft u een vraag voor Alexander? Dan kunt u contact met hem opnemen.<< terug naar overzicht