Het functieprofiel en de cao

functieprofiel

Laat ik u meenemen in de wondere wereld van het samenspel tussen wel of geen cao, functieprofielen, functionerings- en beoordelingsgesprekken. En nee, dit keer geen whitepaper maar een stuk tekst dat u in één adem gaat uitlezen.

Binnen een onderneming kan een cao wel of niet van toepassing zijn. Meestal zijn bij de cao’s ook zogenaamde functiehandboeken toegevoegd. Dat is handig, daarin wordt de functie immers goed omschreven.

Hierbij valt te denken aan de plaats binnen de onderneming, het doel van de functie, de bekende verantwoordelijkheden, bevoegdheden, taken, kennis, eigenschappen en vaardigheden.

Wat ik in de praktijk zie, is dat zo’n cao functieprofiel bijna nooit wordt aangevuld met de zo karakteristieke zaken van de onderneming zelf. Het functieprofiel wordt vaak één op één overgenomen en dat was het dan.

Verwerk het karakter van uw onderneming in het functieprofiel

Juist als je het voorgeschreven functieprofiel gaat bewerken naar je eigen maatstaven, dan begint zo’n profiel meer te spreken en meer te leven. Het wordt herkenbaar. En dat gaat een van de toegevoegde waarden opleveren bij een functionerings- en een beoordelingsgesprek.

Het klinkt wellicht een beetje gek, maar op het moment dat u het profiel eigen gaat maken en onderdeel maakt van uw onderneming, bent u al direct bezig met binding. Binding met de sollicitant maar ook binding met de werknemers die al in dienst zijn.

Geen cao? Geen nood

Maar wat nu als er geen cao van toepassing is en het wiel uitgevonden moet worden? Sowieso zijn de HR-adviseurs van acconavm werkgeversservice prima in staat om u te helpen bij het opstellen van een functieprofiel.

En de hierboven beschreven onderdelen van het functieprofiel komen altijd terug. Natuurlijk wordt bij de ene functie de nadruk meer gelegd op verantwoordelijkheden en bij de andere functie juist op werkzaamheden. Dit is geheel afhankelijk van de inhoud en zwaarte van de functie.

Al bij het formuleren van de vacature gaat u deze onderdelen beschrijven. U wilt immers dat de juiste kandidaten met de juiste opleidingen, kwaliteiten enz. solliciteren op deze functie.

Samenvattend kan ik al aangeven dat een functiebeschrijving een leidraad, een gids is binnen de organisatie.

Juist omdat de functie met zijn verantwoordelijkheden, bevoegdheden, taken, kennis en eigenschappen goed omschreven is, gaat u het functieprofiel bij de gesprekken betrekken. De benoemde punten zijn juist de leidraad om een goed gesprek te houden.

Het functioneringsgesprek is een tweerichtingsgesprek. Niet alleen het functieprofiel met de toeters en bellen komt aan bod, maar veel meer. Leg eens het initiatief van het functioneringsgesprek bij de werknemer en laat hem vooraf de vragenlijst invullen. U zult verbaasd zijn over het resultaat dat u samen gaat behalen.

Dit meetmoment en wellicht nog eentje verderop in het jaar brengen u dan bij het beoordelingsgesprek. Daar gaat u de werknemer beoordelen over het afgelopen jaar. Ik kan u verzekeren dat de neus van die werknemer nog steeds de goede kant uitstaat. U begrijpt die werknemer, u geeft hem bagage mee, zorgt ervoor dat zijn functie uitdagend blijft, enz .

Afsluitend wordt de combinatie helder: het functieprofiel, het zelf willen en eigenlijk moeten aanvullen van het functieprofiel, rekening houdend met wel of geen cao, het functionerings- en beoordelingsgesprek.

Als onderneming kunt u hier het onderscheid maken en de juiste binding gaan opzetten.

U kunt ons bereiken door te reageren via het contactformulier. Vanuit onze locaties werkgeversservice zijn wij u graag van dienst.

Eugène Gulikers (HR Adviseur Werkgeversservice)
Eugène Gulikers, werkgeversservice, staat met hart en ziel klaar voor zijn klanten. In heldere nuchtere taal, en met de nodige humor begeleidt hij werkgevers graag bij implementatie van nieuwe wetgeving. Hij is hiervan dan ook uitstekend op de hoogte: Werkkostenregeling, Participatiewet, Wet Werk en Zekerheid, Lage Inkomensvoordeel.  Aan de andere kant gaat hij ook graag de diepte in. Hij werkt graag met de Persoonlijke Profiel Analyse, een instrument om duidelijk te krijgen of ambitie en vaardigheden matchen.<< terug naar overzicht