Fritesaardappelteler: zet uw compensatie van RVO niet op het spel!

Verschillende aardappeltelers laten ons weten dat zij op dit moment voorstellen ontvangen van hun verwerker(s) om de problemen met de levering van aardappels op te lossen. Ontvangt u ook zo’n voorstel? Neem dan direct contact op met uw accon■avm adviseur en voorkom dat u de compensatie van de RVO op het spel zet.
Wat staat er in de voorstellen?
De voorstellen die de aardappelverwerkers op dit moment sturen naar aardappeltelers, zien er in hoofdlijnen zo uit:
- De bestaande overeenkomst met de aardappelverwerker wordt beëindigd in onderling overleg of als ontbonden beschouwd.
- Daarvoor in de plaats worden nieuwe afspraken voorgesteld, met daarin:
- een afzetregeling.
- een nieuw contract, waarin staat dat de aardappelverwerker zorgt voor afvoer van de aardappelen voor de productie van veevoer.
- een ‘veronderstelde compensatie’ door de RVO.
Oorspronkelijke afspraken bepalend voor compensatie
In de voorstellen stelt de verwerkende industrie dus een wijziging voor van de oorspronkelijke afspraken tussen u en uw verwerker. Maar de compensatieregeling is juist gebaseerd op die oorspronkelijke afspraken. Zeg dus nooit zomaar ‘ja’!
Uitgangspunten
De vraag is nu dus of u de compensatie van de RVO op het spel zet als u meewerkt aan het voorstel. Hierbij zijn in elk geval de volgende punten van belang:
- De totale vergoeding voor u als teler mag nooit hoger zijn dan de oorspronkelijke prijs.
- De regeling is op zichzelf geen juridische grond om het bestaande contract te beëindigen of als ontbonden te beschouwen. Dat blijft een zaak tussen teler en verwerker.
- Alleen afzet buiten frites, koelvers en tafelaardappelen in kleinverpakking komt in aanmerking voor compensatie.
Beëindig nooit uw bestaande overeenkomst
Om risico’s voor u te beperken adviseren wij u om de bestaande overeenkomst niet te beëindigen in onderling overleg of als ontbonden te beschouwen. Maak juist in aanvulling hierop afspraken met de verwerker om de schade voor u zoveel mogelijk te beperken. Wellicht is er nog onderhandelingsruimte voor u als teler. Uw accon■avm adviseur helpt u hier graag bij.
De kern van ons advies is dat het niet zo mag zijn dat u zelf verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontstane omzetdaling. Als u een nieuwe overeenkomst sluit, dan bestaat het risico dat u willens en wetens akkoord gaat met de lagere prijs en niet in aanmerking komt voor de compensatie door de overheid. Wees hier uiterst voorzichtig mee.
Ons advies
Wij adviseren u dan ook om het volgende te doen:
- Waak ervoor dat de totale vergoeding nooit hoger is dan de oorspronkelijke prijs.
- Leg duidelijk vast dat de aardappels die bij u worden opgehaald niet ten behoeve van frites, koelvers en tafelaardappelen in kleinverpakking worden verwerkt.
- Houd uw bestaande overeenkomst in stand en maak in aanvulling daarop nieuwe schadebeperkende afspraken met de verwerker(s).
- Laat het contract dat u wordt aangeboden door accon■avm beoordelen.
Laat het voorstel beoordelen
Heeft u onlangs ook een nieuw voorstel of contract ontvangen van uw verwerker? Laat deze beoordelen door accon■avm. Onze juristen kijken dan graag wat dit mogelijk betekent voor uw compensatie bij RVO.
Meer corona-advies
Wilt u meer informatie over de tegemoetkoming? Of heeft u andere (coronagerelateerde) vragen? Neem contact op met uw accon■avm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. Of ontdek meer tips en adviezen in het online dossier ‘Ondernemen in coronatijd’.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op