Fiscus dwingt boeren zonder winst tot staking: wat kunt u doen?

zonder winst staking

Bent u als agrariër uw bedrijf aan het afbouwen? Dan ligt uw onderneming onder een vergrootglas bij de fiscus. Als u op papier vrijwel geen winst meer maakt én elk jaar een verlies hebt, riskeert u een fiscale staking. In veel gevallen kunt u dit voorkomen. We helpen u hierbij graag op weg.

Het zit zo: sinds kort zijn belastinginspecteurs bezig met een actie om ondernemers te beoordelen op winstgevendheid. Als uit die beoordeling blijkt dat er ‘fiscaal gezien’ geen sprake meer is van een onderneming, dan legt de Belastingdienst u een fiscale staking op. Met hoge heffingen als gevolg.

Voor wie?

Over het algemeen raakt deze actie agrarische ondernemers die hun onderneming aan het afbouwen zijn. Maar ook ‘hobbyboeren’, die geen winst maken en eventueel daarnaast nog een baan hebben. Boeren met relatief veel vermogen en kosten, maar geen winst.

Zit u in een vergelijkbare situatie? Als u lange tijd geen winst meer maakt, vindt de Belastingdienst dat u geen ondernemer meer bent en geen recht meer hebt op fiscale ondernemersvoordelen.

Wat zijn de gevolgen?

Een fiscale staking betekent dat uw laagbelast bedrijfsvermogen wordt overgezet naar vermogen in Box 3. Daarnaast mist u ook de fiscale voordelen van het ondernemerschap, zoals de investeringsaftrek, de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling.

Hoe kunt u fiscale staking voorkomen?

U kunt fiscale staking voorkomen door tijdig winst te gaan maken. Er zijn verschillende opties:

  • voor hobbyboeren: de omslag maken naar (ook op papier) lonend werk;
  • minder afschrijven op gebouwen, machines en andere middelen;
  • voorraden aanvullen;
  • eventueel: schulden aflossen, zodat rentelasten dalen.

Extra opties

Daarnaast zijn er enkele noodopties. Denk bijvoorbeeld aan een samenwerking aangaan in een maatschap, zodat u gezamenlijk winst kan maken. In enkele gevallen is een bv oprichten een goede uitkomst. Wij raden u dan ook aan: weeg alle opties zorgvuldig af, samen met uw adviseur.

Opletten met winst drukken

De toegenomen alertheid van de Belastingdienst zet ondernemers en adviseurs weer op scherp. Vaak hebben we de neiging om winst te drukken, zodat u minder belasting betaalt. Terwijl nu ook blijkt dat het belangrijk is dat u winst kunt aantonen bij de fiscus.

Bakkie doen?

Wilt u meer advies of informatie over dit vraagstuk? Laten we een bakkie doen. Neem contact op met Marius Wijers via m.wijers@acconavm.nl of Peter van Brakel via p.vanbrakel@acconavm.nl.

Peter van Brakel
Peter van Brakel (Senior Specialist Belastingadvies)
Peter van Brakel is Senior Specialist Belastingadvies. Zijn focus is de agrosector, met name voor ondernemers in Midden-Nederland. Zijn expertise? Bedrijfsoverdrachten begeleiden, van begin (vorming maatschap) tot eind én daarna. Ook verduurzaming en innovatie zijn belangrijke thema's voor Peter. Zo blijft hij graag up-to-date van de ontwikkelingen rondom zonneparken.<< terug naar overzicht