Financiële problemen? Ontdek welke mogelijkheden u hebt

financiele zorgen

Krijgt u als ondernemer te maken met financiële problemen door de coronacrisis? Dan kunt u aanspraak maken op de verschillende regelingen van de overheid. Ook creëert de overheid mogelijkheden om een faillissement te voorkomen, zoals de Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA).

Als Juridisch Adviseur en specialist in ondernemingsrecht en insolventierecht ga ik hierop in en laat ik u zien welke maatregelen u daarnaast zelf kunt nemen.

Leestip: ‘Financiële zorgen door de coronacrisis: dit zijn de mogelijkheden’

Steeds meer ondernemers komen in zwaar weer terecht vanwege de coronacrisis. Daarom schreef ik in juli een artikel waarin ik enkele toekomstbestendige oplossingen deelde, de mogelijkheden van een doorstart besprak en de wetswijziging Faillisementswet aanstipte. Ook vindt u hierbij een video waarin ik verder inga op het onderwerp ‘ondernemen in zwaar weer’. In deze blog het vervolg daarop.

Wat is de WHOA?

De wetswijziging in de Faillisementswet was in juli nog niet uitgekristalliseerd, maar is inmiddels wél vastgelegd. Per 1 januari 2021 gaat de WHOA in. Vanaf dat moment kunt u als ondernemer (via de rechter) een dwangakkoord verkrijgen over het saneren van schulden buiten een faillissement. Schuldeisers worden dan ‘gedwongen’ om hiermee akkoord te gaan, wat betekent dat ze moeten instemmen met een lager bedrag ter voldoening van hun vordering.

Mogelijkheden WHOA nú benutten met TOA

Wat als u nu al te maken krijgt met een faillissement, terwijl de WHOA nog niet van kracht is? U kunt zich al voorbereiden met het speciale time-out-arrangement (TOA). De TOA is een arrangement waarmee u uw onderneming in een soort winterslaap brengt, zodat u ‘beschermd’ bent tegen schuldeisers. Hiervoor gelden wel voorwaarden.

Dit kunt u doen, samen met uw adviseur:

  • Ga op korte termijn in overleg met uw schuldeisers.
  • Werk alvast een akkoord uit.
  • Leg dit akkoord voor aan schuldeisers.

Als u bij deze punten voldoet aan de voorwaarden van de WHOA, dan kunt u het akkoord direct na 1 januari 2021 aan de rechter voorleggen.

Compensatie bij transitievergoeding

Hebt u de afgelopen maanden een transitievergoeding betaald, vanwege het ontslag van een langdurig zieke werknemer? U kunt als werkgever hiervoor compensatie aanvragen. Mijn collega Wilma Frankema vertelt hoe het werkt. Dit geeft een klein beetje financiële verlichting.

Gaat u stoppen als kleine ondernemer wegens pensioen, maar ziet u op tegen het betalen van de transitievergoeding aan uw werknemers? Naar verwachting gaat per 1 januari 2021 de regeling in die compensatie geeft voor de ontslagvergoeding bij pensionering van de werkgever. Lees hier meer over de voorwaarden.

Neem zelf risicobeperkende maatregelen

Ziet u aankomen dat klanten u binnenkort niet meer betalen? Dan is het belangrijk dat u van tevoren risicobeperkende maatregelen neemt om daarop te anticiperen. Mijn tips:

  • Stop met leveren als u niet betaald krijgt, al is dat soms ingewikkeld vanwege een jarenlange vertrouwensrelatie met uw klant.
  • Werk met voorschotbetalingen.
  • Leg in de (algemene) voorwaarden vast dat u onder eigendomsvoorbehoud levert: zolang u niet betaald wordt, blijven de goederen van u.
  • Kom een pandrecht overeen en creëer daarmee zekerheid dat een vordering wordt betaald.
  • Kies eventueel andere zekerheden zoals een borgstelling, of een garantie van de directeur/aandeelhouder van de bv of door een derde.

Bedrijfsscan

Verder is het belangrijk dat u precies weet hoe uw bedrijf ervoor staat. Ga daarom eens met uw accountant om tafel voor de acconavm Bedrijfsscan. In deze online scan behandelt u stap voor stap alle facetten van uw onderneming. Van heel praktische zaken als: hoe werkt uw onderneming, wat is uw missie, visie en strategie? Tot: hoe zit het met uw administratie, wat zijn uw betaaltermijnen, hoe hoog is de voorraad, is uw juridisch raamwerk in orde?

Uit de scan komen altijd concrete actiepunten voor de toekomst. Met deze informatie kunnen we vervolgens samen een plan maken om uw veerkracht in de toekomst te behouden en vergroten.

Samen brengen we u verder

Komt u in aanmerking voor een van de regelingen die ik beschreef, of zijn er (risicobeperkende) maatregelen die u wilt nemen, bespreek dit dan met uw acconavm contactpersoon. Zodat u de kansen die er zijn volledig kunt benutten.

Webinar ‘Ondernemen in zwaar weer’

Op 26 november organiseerden we een webinar waarin u virtueel kon aanschuiven bij een adviesteam van acconavm. U kunt dit terugkijken. Mijn collega’s en ik geven u meer tips en inzichten over hoe om te gaan met klanten in zwaar weer. En laten we u zien wat de mogelijkheden zijn als de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de toekomst van een bedrijf. Zo ontdekt u hoe we samen kansen benutten voor een positiever toekomstperspectief, met meer veerkracht. U kunt hier het webinar terugkijken.

Gerrit-Jan van Meeteren, Senior Juridisch Adviseur Accon avm
Gerrit-Jan van Meeteren (Senior Juridisch Adviseur)
Gerrit-Jan van Meeteren is Senior Juridisch Adviseur in Veldhoven. Hij is specialist op het gebied van het ondernemingsrecht, bank- en zekerhedenrecht en insolventie. En heeft ondernemers bijgestaan in allerlei sectoren, van energiewezen tot retail. Zijn jarenlange ervaring als advocaat, faillissementsspecialist én ondernemer maakt hem een bevlogen sparringpartner voor ondernemers.  Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht