http://coronadossier

Extra krediet voor landbouwers: verruimde borgstellingskrediet

Borgstellingskrediet voor de Landbouw

Op 18 maart jl. is het Borgstellingskrediet voor de Landbouw (BL) verruimd vanwege de coronacrisis. Als landbouwondernemer kunt u via het BL extra financiering aanvragen. Dit staat los van de mogelijkheden voor uitstel van aflossingsverplichting. Lees waarop u kunt letten bij het BL.

Steunmaatregel

Wilt u extra geld lenen, maar kunt u onvoldoende zekerheid (onderpand) bieden? Met een borgstellingskrediet staat de overheid voor een deel van de financiering garant, zodat uw bank u eerder een lening kan bieden.

De verruiming van het Borgstellingskrediet voor de Landbouw is een van de steunmaatregelen van het kabinet om ondernemers tegemoet te komen bij coronaproblematiek. De regeling is bedoeld voor gezonde land- en tuinbouwbedrijven die nu extra financiering nodig hebben.

Wat houdt het verruimde BL in?

Vanwege de coronacrisis is de borgstelling verruimd met het BL-C-krediet: een borgstelling voor overbruggingskrediet (voor uw rekening-courant). Dit bestond voorheen niet.

Het maximale kredietbedrag is verhoogd naar 1,2 miljoen euro. Voor investeringen in duurzaamheid, innovatie of biologische landbouw is het maximale krediet 2,5 miljoen euro. Dit betekent een verruiming van 300.000 euro.

Goed om te weten

  • U kunt uw aanvraag indienen tot 31 maart 2021.
  • De overheid staat garant voor 70 procent van het verstrekte kredietbedrag.
  • De regeling geldt voor kredieten met een maximale looptijd van twee jaar.
  • U mag het krediet lineair aflossen, in twee jaar. Doorgaans wordt gekozen voor aflossing in één keer, over de twee jaar (met herfinanciering).
  • Starters en opvolgers van bedrijven betalen 1 procent provisie, voor overige bedrijven is dat 3 procent.
  • De persoonlijke borgstellingseis gaat omlaag: van 25 procent naar 10 procent.

Is uw onderneming gezond?

Een voorwaarde is dat de regeling bedoeld is voor ondernemingen die in de basis gezond zijn. Of uw onderneming gezond is, wordt vooral getoetst op basis van uw cijfers van 2018 en 2019.

Ontdek uw mogelijkheden

Bij een financieringsaanvraag is het belangrijk om de kaders van benodigde informatie te kennen én deze snel en correct aan te leveren. Wij helpen u graag met uw aanvraag via het BL of BL-C. Neem contact op met uw acconavm adviseur of met mij via l.vandellen@acconavm.nl.

Wilt u ook mogelijkheden ontdekken voor uw bestaande financieringen? Ontdek of u uitstel van aflossing en rentebetaling kunt krijgen. Lees hierover meer in de blog van mijn collega Gerard Tooten.

borgstelling landbouwkredieten

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Lubbert van Dellen Bloggerprofiel
Lubbert van Dellen (Commercieel Directeur)
Lubbert van Dellen is zeer betrokken bij de agrarische sector, met name bij de melkveehouders en akkerbouwers, zijn roots liggen immers hier. Zijn specifieke kennis, gecombineerd met zijn enorme netwerk en ervaring deelt hij graag, zowel met agro-ondernemers en andere klanten in food&agri, onze adviseurs, bestuurders van multinationals en landelijke politici. Altijd met het belang van de sector voor ogen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht