Extra investeren in 2019? Let op de kleinschaligheids-investeringsaftrek

In een warm bad - eindejaarstips

Wilt u dit jaar nog investeren in bedrijfsmiddelen? Dan kunt u in aanmerking komen voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dat betekent: voordeel! Alleen is dit niet altijd het geval. Ik vertel u graag waar u op kunt letten.

Wat valt er onder de KIA?

Met de KIA kunt u een extra bedrag aftrekken van de winst. U kunt profiteren van de KIA als u investeert in afschrijfbare bedrijfsmiddelen voor uw eigen bedrijf. Denk hierbij aan:

  • machines
  • gereedschap
  • kantoormeubelen
  • computerapparatuur
  • printers

Uitzonderingen

Niet alle bedrijfsinvesteringen vallen onder de KIA. Zoals:

  • personenauto’s die niet zijn bestemd voor beroepsvervoer
  • bedrijfsmiddelen die bestemd zijn voor verhuur
  • (bouw)grond
  • bedrijfsmiddelen minder dan 450 euro

Hoe zit het: aftrekpercentage?

Het bedrag van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag in uw boekjaar.

Investeert u tot 2.300 euro?
Dan krijgt u geen aftrek.

Investeert u van 2.301 tot 57.321 euro?
Dan krijgt u 28 procent extra belastingaftrek.

Investeert u tussen 57.322 en 106.150 euro?
De aftrek blijft gelijk aan de maximum aftrek van 57.321 euro: zo’n 16.000 euro (57.321 euro x 28 procent).

Investeert u tussen 106.151 en 318.449?
Dan loopt de aftrek langzaam weer af: met 7,56 procent van het deel van het investeringsbedrag boven de 106.150 euro.

Investeert u boven de 318.449 euro?
Dan heeft u helemaal geen recht meer op de KIA.

Maak voor het einde van het jaar de balans op

Wilt u in 2019 nog in aanmerking komen voor de KIA? Dan adviseer ik u: ga voor het einde van dit jaar in gesprek met uw acconavm adviseur. Samen brengen we uw investeringen van dit jaar in kaart. We checken op welk percentage belastingaftrek u nu al zit. Ook bekijken we: welke investeringen zou u nú nog willen doen en welke staan er in eerste instantie voor volgend jaar op de planning?

Heeft u bijvoorbeeld nu al voor 60.000 euro aan investeringen gedaan? Dan heeft u de maximum aftrek al bereikt en loont het niet om dit jaar nog tienduizenden euro’s extra te investeren. Dan kunt u het beste de investering(en) uitstellen tot begin 2020. Dan staat de teller weer op nul: nieuwe ronde, nieuwe kansen!

Heeft u dit jaar nog geen 57.000 euro geïnvesteerd? Dan kan het lonen om nog een investering te doen, om zo in aanmerking te komen voor de 28 procent extra belastingaftrek.

Ondernemen: in een warm bad

Samen met acconavm maakt u een plan om uw investeringen zo logisch mogelijk te spreiden. Zodat u het meeste voordeel behaalt. Wilt u ontdekken wat de KIA u oplevert? Neem contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via m.lemein@acconavm.nl.

Wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs. Zodat 2020 voor u als een warm bad voelt!

Marco Lemein
Marco Lemein (Accountmanager Belastingadvies)
Sinds 2007 werkt Marco Lemein bij accon■avm. Als fiscalist adviseert hij voornamelijk mkb-ondernemers hoe ze zo fiscaal optimaal mogelijk kunnen ondernemen. Maar hij adviseert ook agrarische ondernemers die worden benaderd door projectontwikkelaars om een zonnepark op hun grond te realiseren. Zijn specialismen liggen op het vlak van de inkomstenbelasting en de vennootschapsbelasting. Hebt u een vraag voor Marco? Stuur dan een mail naar m.lemein@acconavm.nl.<< terug naar overzicht