“Erg zuur dat de 30%-regeling op de schop gaat”

“Erg zuur dat de 30%-regeling op de schop gaat”

Dinsdag 18 september is het Prinsjesdag. Wat gaat het koffertje van Wopke Hoekstra brengen? Krijgen ondernemers het zuur of het langverwachte zoet?

De belastingadviseurs van acconavm laten hun licht schijnen over de meest in het oog springende aangekondigde maatregelen. Een vooruitblik.

“Het zoetste onderdeel van de Miljoenennota is wat mij betreft de daling van de tarieven binnen de vennootschapsbelasting. Die dalen van 20% (tot een winst van 2 ton per jaar) en 25% (vanaf een winst van 2 ton per jaar) naar respectievelijk 16% en 21%. Waarbij ik overigens wel graag een slag om de arm houdt, aangezien er geruchten gaan dat die daling 1% minder zal zijn. Ook als dat het geval is, blijft dit een mooie meevaller voor u als ondernemer.

Tegelijk zijn er ook minder zoete maatregelen in aantocht. Zo wordt de mogelijkheid om uw verlies te verrekenen ingeperkt van 7 naar 5 jaar. En het Box 2-tarief op het aanmerkelijk belang stijgt van 25% naar 28%. Dat vind ik zuur. Raakt deze maatregel u ook? Dan is het raadzaam om – zodra hierover zekerheid is – u te laten adviseren en een afweging te maken wat u met dit geld wilt doen. Wellicht is het slim om dit jaar nog een uitkering te doen en te zoeken naar constructies waarmee u voorkomt dat uw vermogen alsnog (fors) belast wordt in Box 3.

De inperking van de 30%-regeling voor expats vind ik de zuurste maatregel. Deze regeling maakt het nu nog aantrekkelijk om buitenlandse werknemers in dienst te nemen. Als werkgever mag u namelijk 8 jaar lang 30% van het salaris onbelast verstrekken. Die termijn wordt in 2019 teruggebracht naar 5 jaar. Gevolg: werknemers zien hun nettoloon flink dalen en gaan verhaal halen bij hun werkgever. Die komt dan voor het dilemma te staan: pas ik zelf bij en laat ik mijn brutoloonkosten stijgen, of loop ik het risico dat mijn werknemer vertrekt?

Ondanks deze maatregel, denk ik dat het dit jaar toch een redelijk zoete Miljoenennota zal worden. Wat ik het kabinet wél graag zou willen meegeven: zorg dat de plannen vlot definitief worden gemaakt, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Arjen:

Arjen Tompkins
Arjen Tompkins (Senior Specialist Belastingadviseur)
Arjen Tompkins is binnen accon■avm werkzaam als Senior Specialist Belastingadviseur vanuit kantoor Veenendaal. Arjen is inmiddels al ruim 16 jaar in dienst bij accon■avm en werkt met passie en gedrevenheid voor onze internationale klanten. Dit kunnen zowel Nederlandse klanten zijn die over de grens actief zijn, alsmede vele buitenlandse klanten die in Nederland activiteiten ontplooien. Arjen is hen daarbij van dienst bij vraagstukken rondom Loonheffingen en Sociale Zekerheid, BTW en Winstbelastingen. Ook onderhoudt Arjen de contacten binnen het internationale netwerk van accon■avm: GMN International.<< terug naar overzicht