Dit vraagt de krapte op de arbeidsmarkt nú van u

krapte op de arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt staat onder hoogspanning. Dat heeft vaak grote gevolgen voor uw medewerkers, waardoor het vinden, binden en behouden van personeel moeilijker wordt. Herkenbaar voor u? Tijd om uw personeelsbestand kritisch te bekijken.

Spanningsfactoren

Geschikt personeel is vaker moeilijk te vinden en huidig personeel stapt sneller over naar een andere baan. Met te hoge werkdruk voor het blijvende personeel als gevolg, waardoor de productiviteit en het werkplezier in het gedrang komen. Als mkb-adviseur met hr-expertise ondersteun ik ondernemers hierbij.

Meer aandacht voor uw personeel

Wat ik in mijn werk regelmatig zie, is dat ondernemers moeite hebben om deze problemen te tackelen. Signalen van hoog oplopende stress worden te laat herkend. En extra medewerkers vinden is niet zo makkelijk.

Daarom is het in deze tijd extra belangrijk om meer te investeren in uw medewerkers. Breng tijd door met uw personeel, bied leuke extra’s (zoals goede koffie en een teamuitje) en luister naar hun ambities. Geef ook eens wat vaker een compliment: daar kan geen bonus tegenop!

Neem ook de tijd om regelmatig functionerings- en beoordelingsgesprekken te voeren. Dit is een effectieve manier om dichter bij uw personeel te komen. En sla de resultaten ervan op in een personeelsdossier. Zo maakt u de ontwikkeling van uw medewerkers inzichtelijk.

Werkbelasting verminderen

Een andere belangrijke maatregel is de werkbelasting (tijdelijk) verminderen. Ga voor uzelf na: op welke fronten is er nu te weinig capaciteit? Bekijk vervolgens of het loont om een medewerker aan te nemen. Dit hoeft niet altijd de beste oplossing te zijn. Soms kunt u ook veel tijd winnen door procesoptimalisatie of automatisering.

Gaat u toch medewerkers aannemen? Dan hebben veel ondernemers de voorkeur voor een vaste medewerker. Want: minder bijkomende kosten van een detacheringsbureau en meer zekerheid. Terwijl een flexibele kracht ook voordelen biedt. Uiteraard is dit afhankelijk van uw financiële situatie. Laat u hierover goed adviseren.

Ondersteuning op maat

Wilt u ook inspelen op de arbeidskrapte en hoge werkdruk? En komt u zelf niet toe aan bovenstaande maatregelen? Mijn collega’s van het Werkgeversservicepunt en ik ondersteunen u graag bij:

  • het vaststellen van uw hr-uitdagingen en -knelpunten.
  • het voeren van gesprekken met medewerkers en managers.
  • het voeren van beoordelings- en functioneringsgesprekken.
  • het opstellen en updaten van personeelsdossiers.

Wilt u meer weten? Neem contact op met uw accountmanager of direct met de acconavm-werkgeversservice.

Anouck Zeewuster-Schuitema
Anouck Zeewuster-Schuitema (Aspirant Accountmanager)
Anouck Zeewuster-Schuitema is als aspirant-accountmanager voornamelijk werkzaam in Groningen en Drenthe. In haar functie adviseert ze met name mkb-ondernemers over personeelszaken (HR-advies, WKR, het personeelsdossier en het voeren van functionerings- en beoordelingsgesprekken) en financiering. Ook staat ze ondernemers bij door het optimaliseren van de administratie, het opstellen van prognoses en tussentijdse cijfers. Samen met haar collega’s maakt ze zich sterk om u ruimte voor ondernemen te bieden. Anouck is een echte teamplayer!<< terug naar overzicht