“Die hoge belastingrente is gewoon diefstal”

“Die hoge belastingrente is gewoon diefstal”

Dinsdag 18 september is het Prinsjesdag. Wat gaat het koffertje van Wopke Hoekstra brengen? Krijgen ondernemers het zuur of het langverwachte zoet?

De belastingadviseurs van Accon avm laten hun licht schijnen over de meest in het oog springende aangekondigde maatregelen. Een vooruitblik.

“Een mix van zoet en zuur, dat is mijn verwachting voor de Miljoenennota dit jaar. De zoetste maatregel? Wat mij betreft is dat de verlaging van het tarief in de vennootschapsbelasting. De komende jaren neemt het belastingtarief af met totaal 4%. Bij een winst van 200.000 euro bespaart dit dan al gauw 8.000 euro.

Wat mij dan weer heel hoog zit, is dat de belastingrente van 8% (voor bv’s) en 4% (voor niet-bv’s) níet wordt bijgesteld. Deze rente betaalt u als u na 1 april (als bv) of 1 mei (als niet-bv) uw belastingaangifte instuurt. Dat is heel zuur: want als ondernemer heeft u tijd nodig om de jaarstukken op te stellen en de aangifte voor te bereiden. 8% belastingrente, terwijl u over uw spaargeld misschien maar 1,5% of nog minder ontvangt. Dat valt niet uit te leggen. Wat mij betreft is dit een woekerrente, verkapt als belastingheffing.

Ook gaat naar verwachting de energiebelasting veranderen. En de energie-investeringsaftrek wordt verlaagd van 54,5% naar 45%. Hoe dat er allemaal exact uit komt te zien, is nog lang niet zeker. Heeft u als ondernemer afgelopen jaren geïnvesteerd in een zonnepark? Na Prinsjesdag wordt door ons geïnventariseerd in hoeverre de belastingplannen gevolgen hebben voor de exploitatie van zonneparken.

Toch staan er ook zoete plannen op stapel. Zo kunnen ondernemers met gezinnen een meevaller verwachten in de kindertoeslag, kinderopvangtoeslag en ook het kindgebonden budget gaat omhoog. Een mooie meevaller.

Aanstaande dinsdag is het Prinsjesdag, maar bedenk dat de plannen de komende periode vaak nog worden aangepast. Pas zo rond december worden de plannen definitief. Hoort u van een plan dat direct impact heeft op uw bedrijfsvoering? Bespreek dit dan eerst eens met uw adviseur, voordat u definitieve keuzes maakt.”

De zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Edwin:

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht