“DGA-taks: rekenfout kabinet komt wéér voor rekening van ondernemers”

“DGA-taks: rekenfout kabinet komt wéér voor rekening van ondernemers”

U heeft er ongetwijfeld al van gehoord: de DGA-taks. Een omstreden plan van het kabinet, dat diep weggemoffeld zat in de Miljoenennota. En dat terwijl deze zure taks duizenden directeur-grootaandeelhouders in Nederland vanaf 2022 hard treft.

Dit is het plan: leent u als directeur-grootaandeelhouder meer dan 500.000 euro van uw bv? Dan gaat u vanaf 2022 hierover 26,9% belasting betalen. Deze belasting betaalt u over het bedrag boven de 500.000 euro. Zo krijgt de Miljoenennota voor ruim 23.000 DGA’s een wel héél zure nasmaak.

Misrekening van het kabinet

De DGA-taks is het gevolg van een enorme misrekening van het kabinet van maar liefst 1,8 miljard euro. Dit gat in de begroting moet blijkbaar worden gedicht door ondernemers die succesvol zijn. Ondernemers zoals u.

Rekenvoorbeeld

Een voorbeeld maakt direct duidelijk hoe hard deze regeling DGA’s treft. Een DGA die 1.000.000 euro heeft geleend van zijn bv om in privé te kunnen beleggen, moet ruim 125.000 euro (!) belasting betalen in 2022.

Waarom lenen uit eigen bv?

Veel DGA’s lenen van hun eigen bv. Waarom? De bv krijgt tegenwoordig nagenoeg geen rente meer van de bank. Maar als de DGA geld wil lenen van de bank, moet hij hierover wel rente betalen. En waarom zou een DGA in die situaties dan niet van zijn bv mogen lenen?

Leningen herfinancieren

Met deze maatregel dwingt het kabinet ondernemers om hun privéfinancieringen bij een bank onder te brengen. Voor banken zie ik hier een enorme kans: breng een product op de markt die op de DGA-taks inspeelt. Als banken de leningen van de DGA herfinancieren, dan raakt de maatregel de DGA niet. De DGA kan een kasrondje hanteren. En hanteer dan geen of een kleinere rentemarge op de herfinanciering. De banken houden immers de beschikking over het uitgeleende geld, zodra dit in de bv op een spaarrekening wordt gestald.

Banken, kom met een oplossing!

Mijn oproep aan alle Nederlandse banken? Kom met een aantrekkelijke regeling voor de DGA! Per saldo blijft de situatie voor de DGA dan zoals die nu ook is. En wordt de DGA niet gebruikt om het gat in de begroting te dichten.

Zuur-zoetmeter slaat zuurder uit dan verwacht

Kort voor Prinsjesdag gaf ik de Miljoenennota nog een 6 op de zuur-zoetmeter, maar met deze plotselinge maatregel vallen de plannen van het kabinet voor sommigen helaas een stuk minder zoet uit dan verwacht.

De herziene zuur-zoetgraad van de Miljoenennota volgens Edwin:

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.
Laat u adviseren Bent u directeur-grootaandeelhouder en heeft u vragen over de DGA-taks? Of wilt u weten wat u nu al kunt doen? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvend advies. Ik ben bereikbaar op 0505 - 201 224 of E.Ufkes@acconavm.nl.


<< terug naar overzicht