Dga, herzie uw salaris en uw dividenduitkering

Edwin Ufkes - eindejaarstips

Welk deel van uw bv-opbrengsten keert u uit als dividend, en wat als salaris? Het is belangrijk om dit elk jaar te herzien, omdat jaarlijks de regels en tarieven veranderen. Als belastingadviseur bij acconavm geef ik u enkele tips.

Fiscaal voordelige keuze

Als dga heeft u twee petten op: die van werknemer en van aandeelhouder. U kunt, binnen de regels, zelf kiezen in welke vorm u uw beloning uitkeert: als salaris of als dividend. De tarieven voor de inkomstenbelasting (ib) en vennootschapsbelasting (vpb) zijn hiervoor een leidraad. Soms is het verstandig om minder salaris te ontvangen, en iets meer dividend. Met een slimme verdeling kunt u behoorlijke bedragen besparen.

Elk jaar anders

De afgelopen jaren zijn de tarieven voor de ib en vpb telkens gewijzigd. Ook in 2020 zijn de tarieven weer anders. Daarom raad ik u aan om élk jaar te checken: met welke salaris-dividendcombinatie betaalt u de minste belasting? De adviseurs van acconavm kunnen dit voor u uitzoeken.

Praktijkvoorbeeld

Onlangs hebben we bij acconavm een ondernemer geadviseerd om zijn jaarsalaris te verlagen met 36.000 euro. Dit bespaarde hem 5.000 euro netto per jaar. U ziet: het kan dus echt een enorm verschil opleveren.

Ook belasting besparen?

Wilt u ook ontdekken of u ib- of vpb-belasting kunt besparen? Neem contact op met uw acconavm adviseur of met mij, via e.ufkes@acconavm.nl. We gaan graag voor u aan de slag, het liefst nog in 2019.

En wilt u meer belastingtips en adviezen ontvangen voor 2020? Wij draaien de warme kraan voor u open met video’s, podcasts en interessante blogs.

 

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht