Deal of no-deal: het wordt hoe dan ook een harde brexit

harde brexit

Formeel had de Britse overheid tot 30 juni 2020 de tijd om uitstel aan te vragen voor de brexit. Dat hebben ze niet gedaan. Dat betekent dat we eind dit jaar in ieder geval een brexit krijgen. Maar, komt er nu wel of geen deal? Ik geef u graag een update, mét enkele tips voor uw onderneming.

Tijd voor actie

Op 31 december 2020 gaat het gebeuren. Dan zijn meer dan 600 overeenkomsten met het Verenigd Koninkrijk (VK) niet meer geldig. En vallen we terug op de WTO-afspraken. Door het coronavirus lopen de onderhandelingen alles behalve gesmeerd. Johnson werd ziek en alle onderhandelingen verliepen via videogesprekken. Sinds 1 juli zijn de betrokken partijen weer volop in ‘live’-vergadering om voor het einde van 2020 nog tot een deal te komen.

Waarom duurt het zó lang?

Hoewel het brexit-proces al lange tijd duurt, lijkt het komende halfjaar veel te kort om tot een gedegen deal te komen. Veertig jaar aan EU-integratie trek je niet in zo’n korte tijd uit elkaar, dan krijg je scheuren. In het verleden sprak men alleen van een harde brexit als er geen deal gesloten wordt, maar het wordt tijd om die definiëring aan te passen. Er komt een harde brexit, maar wel of geen deal is nog onduidelijk.

Krijg grip op de gevolgen

Als u direct zakendoet met het VK, hebt u ongetwijfeld al volop actie ondernomen om u voor te bereiden. Maar ook als u niet direct zakendoet met het VK, kan de brexit grote gevolgen hebben.

Als u een leverancier hebt in Nederland die wél producten uit het Verenigd Koninkrijk haalt, raakt dit uw bedrijf uiteindelijk ook. Denk aan langere levertijden of douane-importheffingen. Deze kosten worden doorbelast aan de eindgebruiker. Vaak is dat de consument, maar uw bedrijf kan ook voor deze kosten opdraaien.

Doe de Brexit Impact Scan

Wilt u als ondernemer zeker weten dat u niets over het hoofd zien in de brexit-voorbereidingen? Dan is het verstandig om (nogmaals) de Brexit Impact Scan te doen. Hiermee brengt u de risico’s op verschillende gebieden in kaart. Wij helpen u vervolgens met de volgende zaken:

  • Personeel: we kijken vanuit Nederlands perspectief naar de gevolgen voor sociale zekerheid en belastingen. Waar nodig brengen we u in contact met Britse adviseurs.
  • Juridisch: wij helpen u bij contractwerk, kijken of overeenkomsten nog toereikend zijn of vragen om wijzigingen. We maken de balans op en gaan na welk recht op uw situatie van toepassing is (EU of VK).
  • Transport: hoe zit het met uw papierwerk, gelden er douane-importheffingen? Wij kijken met u mee en creëren overzicht.
  • Btw voor goederen en diensten: we helpen u bijvoorbeeld bij de aanvraag van een vergunning artikel 23.

Be prepared

Dat de brexit een feit is op 31 december 2020 staat nu wel vast. De grote vraag is nu: komt er wel of geen deal met de Europese Unie? Als er al een deal komt, vermoed ik dat dit alleen een afbakening in grote lijnen zal zijn. Waar Johnson vervolgens later op voortborduurt om de spelregels tot in detail uit te werken.

Voorlopig blijft de uitkomst van de onderhandelingen nog onduidelijk. Daarom houden mijn collega’s en ik u graag op de hoogte. U volgt alle ontwikkelingen en adviezen voor uw onderneming in het online brexit-dossier.

Het brexit-team staat voor u klaar

Bij acconavm is er vanuit het Adviesteam internationaal een brexit-team actief. Zij volgen de ontwikkelingen nauwgezet en informeren u graag. Hebt u vragen over de brexit en de mogelijke gevolgen voor uw onderneming? Neem contact met ons op via brexit@acconavm.nl.

Peter van As brexit
Peter van As (Accountmanager Belastingadvies - Team Internationaal)
Peter van As adviseert internationale klanten bij vraagstukken op het gebied van onder andere btw, loonbelasting, autobelasting en de 30%-regeling. Ook de brexit met alle consequenties is één van de onderwerpen die hem intrigeert. Met zijn jarenlange kennis en ervaring op internationaal gebied is hij verbonden aan het internationale team van accon■avm, waarbij hij zich focust op de brexit. Heeft u een vraag voor Peter? Dan kunt u contact met hem opnemen via p.vanas@acconavm.nl<< terug naar overzicht