De UBO: een verrassend mooie aanleiding voor een goed gesprek!

UBO aanleiding goed gesprek

Mijn eerste indruk van het nieuwe UBO-register was: “Weer zo’n verplichting” en “Waarom nu?”. Maar, in gesprek met ondernemers kwam al snel naar voren dat gesprekken over het registreren van de UBO ook de aandacht vestigen op andere vraagstukken. Zijn de huidige bedrijfsstructuur én winstverdeling bijvoorbeeld nog wel passend?

Aanleiding om naar de toekomst te kijken

Waar u deze vragen als ondernemer doorgaans liever bewaart voor ‘later’, of een moment waarop het gewoon beter past, vraagt het UBO-register nu om ook hierover na te denken. Bent u de Ultimate Beneficial Owner? Dan dient u zich in te schrijven in het register. Maar die registratie geeft ook aanleiding om samen over die bredere vragen na te denken. Ik ga graag met u in gesprek over de toekomst en de continuïteit van de onderneming.

Verdieping UBO

Het UBO-register komt voort uit Europese regelgeving. Het draagt bij aan het voorkomen van het gebruik van het financiële stelsel voor witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Het UBO-register maakt transparanter wie aan de touwtjes trekt bij organisaties die in Nederland zijn opgericht.

Een UBO is iedere vennoot met een winstaandeel van 25 procent of hoger.
Met meer dan vier vennoten kan het zijn dat niemand een winstaandeel van 25 procent heeft. U kijkt dan naar zeggenschap en schrijft in wie de zeggenschap heeft (of hebben).
Sommige vennoten met meer dan 25 procent winstaandeel hebben juist beperkte zeggenschap en zijn daardoor geen UBO.
Alleen eenmanszaken hoeven geen UBO-melding te doen, de eigenaar is automatisch de UBO.

Mijn collega’s Eva Smidts en Aline Schutter nemen u graag mee in de achtergrond van het geopende UBO-register.

Mooie gesprekken!

Een gesprek over de UBO kan leiden tot een sparringsessie vol kansen én inzicht in u als ondernemer en uw onderneming. Ik kwam bijvoorbeeld de volgende vragen al tegen in mijn gesprekken met ondernemers:

 • Is het ook passend om de huidige winstverdeling aan te passen?
 • Is het ook passend om de huidige bedrijfsstructuur aan te passen?
 • Ik vraag me af of ik mijzelf eigenlijk nog wel wil inschrijven als UBO, dat is toch aan de opvolger?
 • Bij ons moeten nu drie mensen zich als UBO inschrijven, kan dat ook anders?
 • De Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) is er nu nog, voordat hij verdwijnt willen wij hem graag benutten. Is het ook passend om met het oog op de mogelijke verandering een winstaandeel over te dragen op voortzetters en mijn deel te verlagen waarbij ik nog wel ondernemer blijf en niet alles over draag?
 • Kan ik mijn privévermogen ook nog overdragen met de BOR, nu of in toekomst, of is daarvoor ook een aanpassing nodig?
 • Is het ook passend om een deel van mijn bedrijf in een bv in te brengen en 15 procent tarief te benutten?
 • Ik ben agrariër en bezit grond. Nu lees ik steeds meer over de landbouwvrijstelling aanpassing. Heeft een wijziging van de winstverdeling daar ook gevolgen voor? Kunnen we dit met de aanpassing van de winstverdeling ook even meenemen? Ik hoorde van een buurman die door herwaardering de ondergrond van gebouwen weer kon afschrijven op de gebouwen, kan dat bij mij ook?
 • Er verandert ook iets in de overdrachtsbelasting, hoorde ik. Heeft het zin om met het oog daarop nog stappen te zetten? De waardering van gebouwen is nu ook niet zo hoog.
 • Ik word ouder en wil mijn opvolger niet in de weg lopen. Maar, gezien alle fiscale ontwikkelingen, wil ik wel fiscaal ondernemer blijven. Kan ik ook stille vennoot worden of zoiets?
 • Ik wil graag dat het bedrijf bij elkaar blijft, en toch ook iets doen voor alle kinderen. Een andere ondernemer vertelde me iets over een STAK in een testament met bedrijfslegaat.
 • Helpt het als ik meer kinderen medevennoot maak in mijn bedrijf?
 • De UBO is een moetje en moeten we afronden. Maar, toen we de vorige keer de vof-overeenkomst hebben afgerond zouden we ook het testament aanpassen. Dat moet nog steeds plaatsvinden.

Veerkracht voor ondernemer én onderneming

Het levert mij in ieder geval hele mooie gesprekken op. Waarbij het UBO-register een verrassend mooie aanleiding is, die leidt tot het doorpraten over veel belangrijke thema’s in familiebedrijven. Thema’s die niet alleen de veerkracht van uw onderneming versterken maar die u als ondernemer ook laten ‘opveren’!

Nu al actueel!

Hebt u een UBO-inschrijving nodig? Alle bedrijven moeten dit voor 27 maart 2022 regelen. Maar voor ieder bedrijf met een aanpassing van de KVK-inschrijving wordt het nu al actueel. En, bij elke financieringsaanvraag of wijziging van rekeningnummers, etc. bij banken komt het ook aan bod. Dus, ook al is de deadline pas in 2022, u kunt er de komende tijd zeker al tegenaan lopen.

Meer informatie?

Gaat u aan de slag met de UBO-registratie, maar komt u er niet helemaal uit? Of zoekt u een sparringpartner voor de onderwerpen die uw collega-ondernemers in bovenstaande opsomming ook bezighouden? Mijn collega’s en ik helpen je graag!

Lubbert van Dellen Bloggerprofiel
Lubbert van Dellen (Commercieel Directeur)
Lubbert van Dellen is zeer betrokken bij de agrarische sector, met name bij de melkveehouders en akkerbouwers, zijn roots liggen immers hier. Zijn specifieke kennis, gecombineerd met zijn enorme netwerk en ervaring deelt hij graag, zowel met agro-ondernemers en andere klanten in food&agri, onze adviseurs, bestuurders van multinationals en landelijke politici. Altijd met het belang van de sector voor ogen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
 • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht