http://Zorg%20en%20Medisch%20Accon%20avm

De toekomst van uw huisartsenpraktijk: mijn ideeën

De toekomst van uw huisartsenpraktijk: mijn ideeën

huisarts

De huisartsenzorg is aan grote verandering onderhevig. Steeds minder huisartsen starten hun eigen onderneming, hoe komt dat? Daarnaast neemt de druk op de zorg toe. Ook is de invloed van digitalisering en vergrijzing groot. Kortom: genoeg ontwikkelingen waar ik u graag over bijpraat. Ook geef ik u tips over hoe u als ondernemer hierop kunt inspelen.

Parttime werken en vergrijzing

Wat is nu de reden dat er steeds minder ondernemende huisartsen zijn? Eigenlijk is die oorzaak tweeledig. Ten eerste zijn er steeds meer vrouwen die afstuderen als huisarts: zo’n 90 procent. De realiteit is dat zij vaak kiezen voor parttime werken. Dit betekent dat er meer huisartsen nodig zijn dan wanneer iedereen fulltime werkt. Ten tweede is er natuurlijk de vergrijzing. Oudere huisartsen gaan met pensioen. Is er niemand om de praktijk over te nemen? Dan sluit deze. Zeker in dunbevolkte regio’s als Zeeland en Drenthe is dit een probleem.

Multidisciplinair samenwerken

De vergrijzing zien we vanzelfsprekend ook terug bij patiënten. Mensen worden ouder. Dit leidt ook tot meer patiënten die veel zorg nodig hebben. Daarbovenop is zorgpersoneel schaars én neemt de administratieve druk toe. Met de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) die per januari 2022 ingaat, komt er nog meer administratief werk bij. De tijd die u als huisarts daaraan kwijt bent, kunt u niet investeren in de zorg. Dat vind ik kwalijk.

Dit heeft in het verleden – en dat zal ook in de toekomst blijven gebeuren – geleid tot schaalvergroting. We zien de ontwikkeling van een solopraktijk naar meerdere huisartsen onder een dak (HOED), naar een samenwerking van meerdere specialisaties in een gezondheidscentrum. Huisartsen werken samen met fysiotherapeuten, diëtisten en apotheken en ook steeds meer met specialisten in het ziekenhuis. Dit is prettig voor patiënten, die niet meer voor ieder wissewasje naar de specialist hoeven. Maar samenwerking zorgt ook voor extra administratie én er moet meer fysieke ruimte beschikbaar zijn bij de huisartsenpraktijk. Dat laatste vormt een grote kostenpost. Zeker nu de huurprijzen stijgen.

Digitalisering biedt verlichting

Gelukkig kan digitalisering juist de druk verlagen. Patiëntendossiers deelt u online met samenwerkingspartners, patiënten maken zelfstandig online afspraken, met sensoren monitort u patiënten op afstand, en ga zo maar door. Door corona is deze ontwikkeling in een stroomversnelling geraakt. We ontdekten dat consulten ook werken via beeldbellen.

Bedrijfsscan: startpunt voor nieuw perspectief

Veel ontwikkelingen die stof tot nadenken geven. Waar staat u met uw praktijk en waar wilt u naartoe? De acconavm Bedrijfsscan* biedt u inzicht. Hiermee neemt u uw strategie, verdienmodel, financiën en management onder loep. Op basis hiervan krijgt u een onderbouwd advies van uw acconavm adviseur. We stellen ook graag een ontwikkelplan met u op. Zo krijgt u meer grip op de toekomst.

Een vergelijkend onderzoek doen

Met een scan van uw bedrijf kunt u ook branchedata gaan benutten om te benchmarken. Vergeleken met de gehele populatie, zou u verhoudingsgewijs bijvoorbeeld een gemiddeld percentage patiënten met diabetes in uw praktijk moeten hebben. Is dat bij u lager? Dan is dit aanleiding om extra scherp te zijn op diabetessymptomen en uw zorgkwaliteit te monitoren.

Uitbreiden of samenwerken?

Wellicht wordt in de scan bevestigd, dat uitbreiding van uw praktijk wenselijk is. Bijvoorbeeld door een extra huisarts in dienst te nemen of samen te werken met een andere praktijk. Uw acconavm adviseur kan u begeleiden in dit proces. Denk dan bijvoorbeeld aan het opstellen van de contracten en ondersteuning in de financiële en fiscale kant van samenwerking. Zelfs bij de financiering kunnen we u begeleiden.

Of uw huisartsenpraktijk verkopen?

De bedrijfsscan biedt ook inzichten voor de toekomst. Wilt u binnenkort met pensioen, iets anders gaan doen of is uw onderneming niet meer winstgevend? Met andere woorden: hebt u een reden om uw praktijk te verkopen? Na het invullen van de bedrijfsscan weet u waar u staat. En krijgt u meer inzicht in de waarde van uw praktijk. Dat is handig bij het opstellen van uw pensioenplan. Wilt u hulp bij het opstellen ervan? Uw acconavm adviseur staat voor u klaar. Mijn collega Spencer Buitink vertelt meer over het belang van een goed pensioenplan in zijn blog.

Meer informatie

Wilt u eens sparren over de toekomst van uw praktijk? Of meer weten over wat de acconavm Bedrijfsscan voor u kan betekenen? Neem contact op met uw adviseur of maak een afspraak bij een kantoor bij u in de buurt.

* Goed om te weten: een bedrijfsscan wordt door een aantal verzekeringen gesubsidieerd. U kunt dit nagaan bij uw preferente verzekeraar.

Hein-Jan Broens
Hein-Jan Broens (Directeur Belastingadvies)
Als Directeur Belastingadvies in de regio Zuid-Nederland ondersteunt Hein-Jan Broens ondernemers talloze fiscale en juridische vraagstukken. Zijn focusbranche: de medische sector. Zijn jarenlange ervaring maakt hem een gedegen sparringpartner. Hij ziet de kansen en benoemt de risico’s. Daarnaast is hij contactpersoon voor Horizontaal Toezicht, zodat accon■avm met de Belastingdienst afspraken kan maken over de belastingaangiftes van ondernemers.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht