De invloed van extreem weer op de liquiditeit van aardappeltelers

Dossier Klimaat-klaar

Aardappeltelers hebben de laatste jaren te maken gekregen met zowel extreme droogte als enorme regenval. Dit jaar werd het bij de start van het seizoen al extreem droog. Aan de andere kant is er op sommige plaatsen erg veel regen gevallen, té veel. En dit zal zich steeds vaker voordoen. Wat betekent dit voor de liquiditeit van de onderneming?

Impact op aardappelteelt

Extreem weer heeft duidelijk impact op de aardappelteelt. Het ene jaar konden ondernemers vanwege droogte soms met moeite voldoen aan de contractverplichtingen.

Dit najaar zien we al dat extreme regenval zorgt voor een moeizame en arbeidsintensievere oogst, met meer kosten voor bijvoorbeeld loonwerk, brandstof en de onderhoud van machines. Voor het komende jaar kan het werken onder deze moeilijke omstandigheden ook impact hebben. Omdat de grondstructuur is verslechterd door hevige neerslag en de grond daarom om extra aandacht vraagt.

Bent u aardappelteler, dan weet u bij gecontracteerde aardappelen – onder normale economische omstandigheden – wat u ongeveer kunt verwachten aan opbrengsten. Bij vrije aardappelen ligt dat anders, immers worden deze vaak tot in het voorjaar of het begin van de zomer bewaard. Dit hangt weer van allerlei factoren af.

Wat betekent dit voor uw liquiditeit?

In een ‘droog jaar’ vallen de oogstopbrengsten tegen, in een ‘nat jaar’ maakt u extra kosten. Ik zie dan ook bij veel ondernemers dat ze in het ene jaar een behoorlijke plus realiseren, en in het andere jaar inleveren op de rekening-courant. Er zijn dus allerlei factoren die invloed kunnen hebben op uw liquide middelen. De voorjaarskosten zijn voor telers doorgaans behoorlijke uitgaven. Verder zijn er natuurlijk de vaste lasten, zoals machinekosten, kosten van gebouwen, rente en aflossing en (vervangings)investeringen. Als u daarbovenop te maken krijgt met een kleinere oogst vanwege extreem weer, dan kan de financiële opbrengst tegenvallen. Een hoge prijs kan dit niet altijd goedmaken.

Liquiditeitsprognose maken

Krijgt u hier als ondernemer (mogelijk) mee te maken? Dan is het verstandig om in goede tijden een buffer aan te leggen, zodat u tegenvallers kunt opvangen in mindere jaren. Ik besef natuurlijk ook dat dit voor veel ondernemers nu (in coronatijd) niet mogelijk is.

In dat geval is het extra belangrijk om uw huidige financiële situatie goed scherp te hebben. Maar ook om uw verwachte inkomsten- en uitgavenpatroon in kaart te brengen. Waarbij u rekening houdt met uitgaven als (vervangings)investeringen en grotere onderhoudsposten aan machines of onroerend goed.

Een liquiditeitsprognose is daarvoor een handig hulpmiddel. Dit helpt u om potentiële knelpunten tijdig te signaleren en hierop te anticiperen. Wilt u op een later moment uw rekeningcourantkrediet uitbreiden? Dan kunt u met een liquiditeitsprognose de bank inzicht geven in uw situatie.

Versterk uw veerkracht

En last but not least: een goede liquiditeitsprognose geeft rust. Met de kennis van nu weet u waar u aan toe bent en waar u zich het beste op kunt focussen, zodat u uw veerkracht kunt versterken.

Wilt u ook méér inzicht in uw liquiditeit, met een goede liquiditeitsbegroting? Wij helpen u graag met het opstellen ervan én denken met u mee over de toekomst van uw onderneming. Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt.

 

Andries Francke
Andries Francke (accon■avm Accountmanager)
Als accountmanager is Andries het eerste aanspreekpunt voor ondernemers. Daarnaast houdt hij zich onder meer bezig met het bespreken van jaarstukken en het opstarten en begeleiden van samenwerkingsverbanden (maatschap/VOF). Zijn roots liggen in de agrosector, met name akkerbouw en melkveehouderij. Het dienstverlenende karakter van zijn werk en het écht verder te helpen van klanten met hun onderneming spreekt Andries enorm aan in zijn functie.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht