http://coronadossier

Coronavirus: beperk de schade met deze 5 tips

ondernemen in coronatijd

Het coronavirus heeft nu al grote impact op het bedrijfsleven. Wat kunt u doen? Als adviseur raad ik u aan om nú in actie te komen, om eventuele schade zoveel mogelijk te beperken. Vijf mogelijkheden op een rij.

1. Uitstel van belastingbetaling

Stel dat uw onderneming in de financiële problemen komt, dan kunt u bij de Belastingdienst uitstel van belastingbetaling aanvragen. Het gaat dan om de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting.

Uiteraard zijn er enkele voorwaarden. U moet uw verzoek schriftelijk onderbouwen, waarna de Belastingdienst beoordeelt of u in aanmerking komt. Als u uitstel van betaling krijgt, zal de fiscus u geen verzuimboetes opleggen.

Voorlopige aanslagen verminderen

De voorlopige aanslagen 2020 zijn wellicht te hoog vastgesteld. Verwacht u een lagere winst? Dan kunt u alvast vragen om een lagere voorlopige aanslag, zodat u iedere maand wat minder belasting hoeft te betalen. Hebt u de voorlopige aanslag al in één keer betaald? Bij vermindering krijgt u dan direct geld terug. Dat geeft lucht in deze tijd.

2. Compensatie loonkosten

Minder business kan ook betekenen: minder werk voor uw medewerkers. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in het leven geroepen. Het NOW vervangt de Regeling werktijdverkorting. Hiermee kunt u omzetverlies deels compenseren. Als werkgever krijgt u een tegemoetkoming in de loonkosten via een voorschot van het UWV. De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90 procent en is afhankelijk van het omzetverlies.

Dankzij het NOW kunt u werknemers met een vast én flexibel contract doorbetalen. Het NOW geldt ook voor uw oproepkrachten en uitzendkrachten (die in dienst zijn bij het uitzendbedrijf). U kunt de tegemoetkoming voor drie maanden aanvragen. Er is een verlenging van nog drie maanden mogelijk (eventueel onder voorwaarden).

Onze juristen en adviseurs werkgeversservice ondersteunen u graag bij uw aanvraag. Had u al werktijdverkorting aangevraagd volgens de oude regeling, maar nog geen vergunning? Dan wordt deze via de nieuwe voorschriften afgehandeld. De collega’s van de werkgeversservice staan voor u klaar.

3. Cashflow optimaliseren

Heeft u (straks) minder inkomsten, maar houdt u dezelfde kosten? Zoek dan mogelijkheden om uw kostenstructuur aan te passen. Breng samen met uw adviseur in kaart welk kapitaal u waar inzet én wat uw liquiditeitspositie is. Zo verkleinen we het risico op een ontoereikende kaspositie.
Met name wanneer u keuzes kunt maken om uw kaspositie te versterken, zij het tijdelijk, is het passend dit nu te doen.

4. Hulp bij financieringen

De regering heeft verschillende garantiestellingen uitgebreid. De banken hebben gezamenlijk aangekondigd dat de aflossingen voor de komende zes maanden uitgesteld kunnen worden bij aflossingen tot 2,5 miljoen euro. Deze maatregelen moeten ondernemers meer ruimte geven als zij financiering nodig hebben.
Zit u midden in een financieringsaanvraag? Of bent u van plan om binnenkort te investeren? Dan blijkt een goede onderbouwing nog belangrijker dan voor de coronacrisis.

Onze corporate finance-adviseurs of financieringspecialisten uit onze adviesteams staan u bij. Zij adviseren u ook graag over alternatieven.

5. Herzie uw contracten

Kunt u (straks) door het coronavirus bepaalde contractuele afspraken niet meer nakomen? Neem dan direct contact op met uw adviseur. En ga in overleg met uw leveranciers om contracten te herzien of een betalingsregeling op te stellen. Onze juridische adviseurs helpen u hierbij graag.

Vraag uw adviseur om advies

Onderzoek samen met uw adviseur hoe u uw bedrijfspositie kunt versterken. Blijf zichtbaar in uw markt, onderzoek kansen én grijp op tijd in met de juiste (financiële) maatregelen.

Wij blijven u informeren via onze socialmediakanalen en de website. Wilt u meer informatie over deze en andere maatregelen? Neem contact met mij op via e.ufkes@acconavm.nl. Of stel uw vraag via onderstaand contactformulier. Wij staan voor u klaar.

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht