Controle arbeidsinspectie: hebt u het basiscontract en de RI&E op orde?

Controle arbeidsinspectie

Al enige tijd geleden is de Arbowet gewijzigd. Het doel: dat u als werkgever samen met uw werknemers kijkt naar de arbeidsomstandigheden en de preventie van arbeidsongevallen verbetert. Twee verplichte documenten zijn een basiscontract en een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). In deze blog vertel ik u hier meer over.

Basiscontract

Komt de arbeidsinspectie bij u langs voor een controle, dan wordt u altijd gevraagd naar het basiscontract en RI&E. In het basiscontract neemt u onderwerpen op als: deskundige begeleiding bij ziekte (verzuimbegeleiding), toegang tot de bedrijfsarts (preventiespreekuur), de mogelijkheid voor de bedrijfsarts om de werkplek te bezoeken en de toegang tot het preventief medisch onderzoek (PMO).

Ontbreekt bij u een basiscontract met de arbodienst? Dan krijgt u een boete van maximaal 3.000 euro. Per 1 september 2021 is het boetebeding aangescherpt en kan de inspectie u zonder waarschuwing een boete opleggen.

RI&E

De overheid wil voorkomen dat werknemers arbeidsongeschikt raken door een arbeidsongeval. Als werkgever bent u daarom verplicht om een lijst te maken van de veiligheids- en gezondheidsrisico’s binnen uw bedrijf en een plan voor het oplossen ervan. Dit komt samen in de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E).

De coronapandemie maakt dat u uw RI&E moet uitbreiden. Hoe voorkomt u het risico van besmetting op de werkvloer? Leg de maatregelen hiertoe vast in de RI&E.

RI&E en rundveebedrijven

De afgelopen jaren zijn er veel bedrijfsongevallen geweest bij agrarische bedrijven. De arbeidsinspectie houdt rundveebedrijven daarom nauwlettend in de gaten en heeft hier actief gecontroleerd op de aanwezigheid van een RI&E. Mijn collega Ivo Dinjens schreef hier eerder al een blog over. Het ontbreken van een RI&E kan u duur komen te staan met een boete van maximaal 4.500 euro.

RI&E en fruitteelt

Hebt u een fruitteeltbedrijf? Dan werkt u waarschijnlijk vaak met tijdelijke seizoenarbeiders voor maar enkele weken. Maar let op: ook in dit geval zijn een basiscontract en RI&E verplicht. Dit geldt ook als u werkt met stagiairs, payrollers en uitzendkrachten.

Voor agrarisch ondernemers die werken met seizoensarbeiders heeft Stigas een speciaal ‘arbopakket seizoenswerkers’ gemaakt. Stigas wordt bestuurd door onder andere LTO, Glastuinbouw Nederland en Cumela. Met dit pakket voldoet u aan de wettelijke verplichtingen en hebt u een RI&E en een basiscontract.

Vragen?

Neem contact op met uw acconavm adviseur of een kantoor bij u in de buurt. U kunt ook gebruikmaken van onderstaand contactformulier. Samen brengen we u en uw onderneming verder, met focus op de toekomst.

Wilmar van Leeuwen (Manager Accountancy)

Al sinds 2003 is Wilmar van Leeuwen werkzaam in het accountancy-vak. Met zijn jarenlange ervaring adviseert hij zijn klanten en begeleidt hij hen bij hun activiteiten. Wilmar is voornamelijk actief in de fruitteelt in de regio Zaltbommel/Tiel. Het contact met zijn klanten is waar hij de meeste energie van krijgt. Hij voorziet hen graag van EHBO: eerste hulp bij ondernemersvragen. Hebben ze een complexere vraag? Dan zoekt Wilmar de juiste specialist erbij en bieden ze samen voor ieder probleem een oplossing!

  • wilmar.vanleeuwen@acconavm.nl
  • Manager Accountancy
  • +31884467486Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht