http://coronadossier

Calamiteitenverlof en het coronavirus: hoe regelt u het organisatorisch goed in?

calamiteitenverlof zorgverlof

Het coronavirus leidt naast ziekte ook tot allerlei organisatorische uitdagingen. Is er sprake van een calamiteit? Dan kunnen werknemers in sommige gevallen recht hebben op calamiteitenverlof. Hoe werkt dit en wat betekent dit voor u als werkgever? Onze juridisch adviseur Maarten Vos legt het uit. Als werkgever heeft u waarschijnlijk veel vragen over de gevolgen van het coronavirus voor uw bedrijf. Mag uw werknemer bijvoorbeeld vrij nemen als de partner of een van de kinderen ziek thuis is? En wat te doen nu de scholen zijn gesloten en uw werknemer niet volledig kan werken, omdat er geen oppas is voor de kinderen?

Calamiteitenverlof van korte duur

In de bovengenoemde gevallen kan sprake zijn van een calamiteit. Uw werknemer heeft dan mogelijk recht op calamiteitenverlof. Dit is zo geregeld binnen de Wet Arbeid en Zorg (WaZo).

Hoelang uw werknemer calamiteitenverlof mag opnemen hangt af van de situatie. Dit kan enkele uren of enkele dagen zijn. De regel is echter dat het calamiteitenverlof van korte duur is. Heeft de werknemer langer verlof nodig dan dat de calamiteit duurt? Dan moet hij zelf verlof opnemen.

Hoelang duurt de calamiteit?

De vraag is hierbij hoelang de calamiteit duurt. Dit is niet eenvoudig te zeggen, te denken valt aan de tijd die de werknemer nodig heeft om bijvoorbeeld oppas te regelen. Als de werknemer geen oppas kan regelen terwijl de scholen zijn gesloten, betekent dit niet automatisch dat er sprake is van een calamiteit. Als werkgever mag u uw werknemer achteraf vragen om aan te tonen dat het verlof nodig was.

Indien de werknemer verlof aanvraagt, komt dit verlof voor zijn rekening. Het is namelijk het initiatief van de werknemer.

Zorgverlof

Moet uw werknemer thuisblijven omdat de partner of een van de kinderen ziek is? In dat geval heeft de werknemer mogelijk recht op kortdurend zorgverlof. De voorwaarde waaronder de werknemer het recht op zorgverlof kan krijgen, is dat de werknemer de enige is die de verzorging op zich kan nemen. Vaak zijn afspraken met betrekking tot zorgverlof opgenomen in de cao of in de regeling van de personeelsvertegenwoordiging. Tijdens het verlof dient de werkgever in ieder geval 70% van het salaris door te betalen. Is dit minder dan het minimumloon? Dan ontvangt de werknemer het minimumloon.

Meer informatie

Voor vragen over calamiteitenverlof of de duur van het zorgverlof kunt u contact opnemen met onze juridische adviseurs via onderstaand formulier of mail naar juristen@acconavm.nl. Ook uw adviseur van onze werkgeversservice kan u hierbij ondersteunen.

Meer weten?

Binnen acconavm is een speciaal team samengesteld dat de ontwikkelingen rondom coronaproblematiek op de voet volgt. Zodat we u kunnen voorzien van advies op elk gebied.
Bent u al klant? Neem dan contact op met uw contactpersoon. Hij/zij is het beste op de hoogte van uw situatie en schakelt zo nodig met een collega-specialist. Geen klant van ons maar wel vragen? Ook dan bent u van harte welkom voor hulp of het delen van uw zorgen! Onze collega’s zijn voor u bereikbaar. Neem contact op met een acconavm kantoor bij u in de buurt. acconavm brengt u en uw onderneming verder, ook in moeilijke tijden.

Maarten Vos (Junior Juridisch Adviseur)
Maarten Vos is gespecialiseerd in arbeidsrecht en werkt op de vestiging Veenendaal van accon■avm. Hij is onderdeel van het juridisch team. Zij adviseren bij juridische vraagstukken in nationaal en internationaal perspectief. Hebt u een vraag op arbeidsrechtelijk gebied? Stel uw vraag dan aan Maarten Vos.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht