Brexit: stand van zaken en belangrijke to do’s

brexit een feit - to do's

Vrijdag 31 januari 2020 is de brexit een feit. Er is zelfs een speciale Brexit-munt geslagen om dit historische feit te vieren. Wilt u weten of u er echt helemaal klaar voor bent? En vraagt u zich nog steeds af: is er nog kans op een no-deal brexit? Ik geef u graag een update, zodat u weet waar u aan toe bent.

Boris Johnson heeft het voor elkaar gekregen: 31 januari 2020 stapt het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de EU. Op 1 februari 2020 start een transitieperiode, die duurt tot 31 december 2020. Verlenging hiervan is niet meer mogelijk, besloot Johnson onlangs.

Deal or no deal?

De transitieperiode is de tijd die het VK krijgt om een handelsverdrag met de EU te sluiten. 11 maanden is vrij kort (experts bevestigen dit). Lukt het niet om voor 31 december 2020 een handelsdeal te sluiten tussen het VK en de EU, dan volgt er alsnog een no-deal brexit (harde brexit).

Belangrijke to do’s

Of er nu een harde of zachte brexit komt, het is belangrijk om voor 31 december 2020 uw zaken op orde te krijgen. Ik zet de belangrijkste zaken graag voor u op een rij:

Check 1: raakt de brexit mij echt niet?

Als u niet direct zakendoet met het VK, kan het toch betekenen dat de brexit uw bedrijf raakt. Ook als uw onderaannemers of toeleveranciers zakendoen met het VK, heeft de brexit gevolgen voor u. Doe daarom de Brexit Impact Scan.

Check 2: bij import en export

Exporteert u goederen naar het VK? Of neemt u goederen af uit het VK? Dan zijn dit de belangrijkste to do’s:

  • Een EORI-nummer (Economic Operators Registration and Identification Number) aanvragen in het land waarin uw bedrijf is gevestigd.
  • Aangiften ten uitvoer of ten invoer indienen (zelf doen of uitbesteden).
  • Gegevens verzamelen voor het opmaken van aangiften (factuur, adresgegevens, GN-code van de goederen).
  • De Incoterm (leveringsconditie) van de levering afstemmen.
  • Eventueel: een AEO-vergunning (Authorised Economic Operator) aanvragen, voor snellere douaneafhandeling.
  • Aangiften voor intern en extern douanevervoer indienen in het NCTS (New Computerized Transit System). Bij het doen van een aangifte douanevervoer kent het systeem een MRN-nummer (Movement Referent Number) toe. Het hebben van zo’n nummer voorkomt bijvoorbeeld wachttijden bij de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Check 3: zelf regelen of uitbesteden?

Krijgt u straks voor het eerst te maken met douaneformaliteiten? Ga voor uzelf na wat voordeliger is: zelf doen of uitbesteden aan een expediteur, transporteur of koeriersbedrijf? Als u aangiftes zelf gaat indienen, heeft u hiervoor software nodig. Dit heeft uiteraard invloed op uw werkprocessen. Laat u en uw medewerkers hierover goed informeren.

Check 4: had u hier al aan gedacht?

Als u bovenstaande punten allemaal heeft afgevinkt, dan wijs ik u graag nog op mijn eerdere blog: ‘Onderbelichte brexit-kwesties, met tips voor uw bedrijf’. Aan bod komen onderwerpen als: to do’s bij Britse bankrekeningen, voorraden beheren en leveringsafspraken maken.

Check 5: gevolgen voor contracten, verzekeringen en btw-zaken

Heeft u al scherp welke gevolgen de brexit heeft voor uw contracten, verzekeringen en btw-zaken? Zorg dat u alle risico’s in kaart hebt.

Onderzoek ook uw kansen

Bij veel ondernemers zorgt de brexit voor onzekerheid en veel regelwerk. Toch adviseer ik u ook: onderzoek welke kansen de brexit u biedt. Na de Brexit hebben Britse bedrijven een minder sterke positie in handel met EU-landen. En dat biedt wellicht kansen voor u, als u op zoek bent naar nieuwe afzetmarkten.

Meer informatie

Wilt u persoonlijk advies? Of wilt u juist ontdekken waar uw kansen liggen, als de brexit een feit is? Neem contact met ons brexit-team op via brexit@acconavm.nl. Wij helpen u graag verder.

Peter van As brexit
Peter van As (Accountmanager Belastingadvies - Team Internationaal)
Peter van As adviseert internationale klanten bij vraagstukken op het gebied van onder andere btw, loonbelasting, autobelasting en de 30%-regeling. Ook de brexit met alle consequenties is één van de onderwerpen die hem intrigeert. Met zijn jarenlange kennis en ervaring op internationaal gebied is hij verbonden aan het internationale team van accon■avm, waarbij hij zich focust op de brexit. Heeft u een vraag voor Peter? Dan kunt u contact met hem opnemen via p.vanas@acconavm.nl<< terug naar overzicht