Bereid u voor op mindere economische tijden: maak nú gebruik van de florissante jaren

mindere economische tijden

De Nederlandse economie viert hoogtijdagen. De beurskoersen blijven stijgen, er is veel geld beschikbaar in de markt en werkzoekenden komen gemakkelijk aan de bak. Toch zijn er signalen dat er binnen enkele jaren weer een crisis zal komen. Daarom adviseer ik u: maak gebruik van deze goede tijden om u nú al voor te bereiden op een eventuele mindere periode. 6 tips voor u.

Profiteer van de juiste voorbereiding

Natuurlijk minder prettig om over na te denken: dat er na enkele florissante jaren ook weer een tijd kan aanbreken dat het financieel minder gaat. Toch zien we tekenen dat het binnen enkele jaren zover kan zijn. De banktegoeden nemen toe, er wordt volop geïnvesteerd (al dan niet op een verantwoorde manier), beleggers ‘beleggen’ zich een ongeluk en nemen veel risico’s voor weinig rendement. En: de arbeidsmarkt is met recht oververhit te noemen.

Maar juist nú kunt u zich goed voorbereiden op deze andere tijden. Maak gebruik van de mogelijkheden die u nu hebt en profiteer van de voorsprong van een goede voorbereiding. Mocht er een crisis komen, dan heeft u er alles aan gedaan om er zo goed mogelijk klaar voor te zijn.

Ontdek 6 tips

Stel een prognose op

Hoe staat het met uw liquiditeit en omzet? Op dit moment bent u wellicht minder geneigd om prognoses te maken, want ‘het gaat toch wel goed’. Toch raad ik u aan dit wel te doen, zodat u ook in de gaten kan houden wanneer het (ineens of geleidelijk) minder gaat met uw onderneming.

Zorg dat u er op tijd bij bent: stel daarvoor een maandelijks overzicht op en neem in ieder geval elk kwartaal de cijfers door met uw adviseur. Zo kunt u sturen op cijfers en uw koers aanpassen als dat nodig is.

Bekijk uw ondernemingsstructuur

Heeft u één bv waarin uw ondernemingsactiviteiten zitten? Het kan voor de toekomst gunstig zijn om nu al te kijken naar een eventuele splitsing. Kiest u voor meerdere bv’s, dan spreidt u uw risico’s. Dit kan bijvoorbeeld bij bijzondere opdrachten of bij verschillende activiteiten in uw onderneming. Bovendien is bij het faillissement van één bv de kans veel groter dat de andere bv’s overeind blijven.

Laat de bank uw investering (deels) financieren

Wilt u investeren, bijvoorbeeld in een ander bedrijfspand? Ik zie dat ondernemers dit de laatste jaren zoveel mogelijk met eigen middelen betalen. Mijn advies: laat de bank dit ook deels meefinancieren. Stel, u steekt een half miljoen in een pand en over enkele jaren breekt er een economische crisis uit. Dan kunt u dat geld vast ergens anders veel beter voor gebruiken. En als u op dat moment naar de bank gaat, dan krijgt u wellicht geen financiering.

Verbreek uw fiscale eenheid voor de btw

Vormt uw onderneming een fiscale eenheid met één of meerdere vennootschappen? Als één van de bv’s in mindere tijden de btw niet meer kan betalen, kunnen andere bv’s verplicht worden het gehele verschuldigde bedrag te betalen. De bv-structuur werkt dan niet meer. Kijk daarom of het wellicht voordelig voor u is om de fiscale eenheid voor de btw te verbreken.

Vraag verhoging van uw rekening-courant aan

Behoud een goede liquiditeitspositie, in goede en mindere tijden. Hiervoor kunt u nu al een verhoging van de rekening-courant aanvragen bij uw bank, bijvoorbeeld om als werkkapitaal te dienen. Dit gaat nu gemakkelijker dan op het moment waarop het economisch minder gaat. Een verhoging van uw rekening-courant kan u in mindere tijden net de extra financiële ruimte geven die u nodig heeft.

Blijf kritisch op uw personeelsbeleid

Het kan voor u op dit moment wellicht lastig zijn om goed personeel te vinden. Er is weinig aanbod en dan bent u misschien snel geneigd om iemand aan te nemen die niet geheel aan de functie-eisen voldoet. Of houdt u iemand in dienst die niet (meer voldoende) functioneert.

Blijf toch kritisch op uw personeelsbeleid. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te werken met een flexibele schil en goede personeelsdossiers aan te leggen over (dis)functioneren. Probeer personeel te binden dat past bij gunstige en minder gunstige economische tijden. Zo staat u ook sterk in de toekomst.

Meer tips?

Wilt u graag meer informatie of advies? Neem contact op via adviesservice@acconavm.nl of maak gebruik van het contactformulier.

 

Edwin Ufkes (Directeur Belastingadvies, Adviseur Corporate Finance (Regio Groningen / Drenthe))
Edwin Ufkes is als directeur Belastingadvies met name werkzaam in Groningen en Drenthe.  Met passie adviseert hij vooral mkb-ondernemers over zaken als bedrijfsopvolging, de aan- en verkoop van ondernemingen, bedrijfsstructuren en de Innovatiebox. Ook helpt hij dga’s graag met het opstellen van een goede financiële planning. Hij is creatief, praktisch en oplossingsgericht en gaat uitdagingen graag aan! Daarnaast is hij werkzaam als onderdeel van het team Corporate Finance, die aan- en verkoop van bedrijven begeleidt.<< terug naar overzicht