Bedrijfsverkoop: alle overwegingen op een rij

verkoop bedrijf

U weet als ondernemer als geen ander hoe uw bedrijf ervoor staat. Is dit het juiste moment om (een deel van) uw bedrijf te verkopen? Hier zijn verschillende overwegingen voor, gepland, min of meer gepland en ongeplande redenen. In deze blog vertel ik u hier meer over én u komt te weten hoe u de waarde van uw bedrijf bepaalt.

Tijd voor verkoop

  • Wilt u graag uw opgebouwde vermogen verzilveren?
  • Komt uw pensioenleeftijd in zicht?
  • Ontbreekt het aan een geschikte opvolger (in de familie)?
  • Wenst u een betere werk-privébalans?

Dit zijn duidelijke overwegingen om de stap naar verkoop van uw bedrijf te zetten. De tijd is er rijp voor. U plant dit van te voren en werkt ernaar toe om uw bedrijf verkoopklaar te maken. De adviseurs corporate finance van acconavm gaan samen met u en uw accountmanager om de tafel zitten om de verkoop voor te bereiden. Al naar gelang uw wensen, kunnen we er stapsgewijs naar toewerken.

Een geplande bedrijfsverkoop betekent niet altijd dat u uw werkzaamheden neerlegt. U kunt hier bijvoorbeeld ook voor kiezen wanneer u behoefte heeft aan een herverdeling van de rollen. Vindt u dat u te veel bezig bent met dagelijkse vraagstukken als het aannemen van werknemers of het groeiende administratieve apparaat? Dan kunt u ervoor kiezen om uw bedrijf voor een deel te verkopen, maar wel aandeelhouder te blijven met een meer- of minderheidsbelang. Of u treedt in dienst. In een gesprek met onze adviseurs verkennen we samen de wensen en mogelijkheden.

Bedrijfsverkoop als oplossing

Soms is een bedrijfsverkoop niet zozeer een intrinsieke wens, maar vooral een logisch gevolg van een opeenstapeling van gebeurtenissen. De verkoop komt dan ook niet als donderslag bij heldere hemel.

Zo gaat het bijvoorbeeld om het feit dat het bedrijf niet meer verder kan groeien, u als eigenaar de wet- en regelgeving niet meer kunt bijbenen of dat u niet meer wil of kan investeren in uw eigen onderneming. Idealiter volgt een bedrijfsverkoop na een uitgebreid, weloverwogen exit-plan. Maar uit bovenstaande redenen ziet u al dat dit niet altijd tot de mogelijkheden behoort. Toch vinden we het belangrijk om – met de druk die er is – samen een goed plan op te stellen, zodat u weet wat u mag verwachten en we de best mogelijke deal realiseren.

Ongeplande bedrijfsverkoop

Bij een ongeplande bedrijfsverkoop is er sprake van een onverwachte situatie of een kans uit onverwachte hoek. De bedrijfsverkoop is dan geen logisch gevolg van een aantal gebeurtenissen. Er is een directe aanleiding voor de verkoop. Soms gaat het dan om zaken in de persoonlijke sfeer van u als ondernemer zoals gezondheidsproblemen, een burn-out of een overlijden van u of uw naasten.

Een ongeplande reden hoeft niet per definitie negatief te zijn. Er kan ook onverwachts een mooi bod binnenkomen dat u niet kunt weigeren. Bijvoorbeeld van een van uw concurrenten in de markt die een strategisch voordeel zien in de aankoop van uw bedrijf. Zij hebben een groot belang bij uw marktaandeel of de door u gebruikte technieken en gekwalificeerd personeel. Zo’n bod uit de markt is vaak hoger dan van andere potentiële kopers.

In deze situatie is het belangrijk dat u een juiste afweging kunt maken. Hoe reëel is het bod en wat betekent dit voor u en uw onderneming?

Verkoop van uw bedrijf – waar stuurt u op aan

Er zijn talloze overwegingen om over te gaan op de verkoop van uw bedrijf. Of het nu gepland of ongepland is, u neemt ooit afscheid van uw onderneming. Is uw onderneming in de huidige staat geschikt om te verkopen, wat is de indicatieve bedrijfswaarde, en wat gaat u doen als het bedrijf verkocht is? Maakt u zich wellicht zorgen over uw persoonlijke situatie én uw bedrijf? Stuk voor stuk vragen waarmee wij u bij acconavm graag helpen.

Wij kijken naar wat het beste is voor u en uw onderneming, met focus op de toekomst.

Waardebepaling

Als u uw onderneming wilt verkopen hebt u wellicht behoefte aan een waardebepaling. acconavm corporate finance kan een waardebepaling op uiteenlopende manieren voor u verzorgen. Hebt u voldoende aan een praktische waardering op hoofdlijnen, als handvat? Dan kan dat. Een uitgebreid rapport is ook mogelijk. Dit rapport kunt u o.a. gebruiken als u de waardering moet afstemmen met de fiscus. En natuurlijk gaan we met u ook het gesprek aan hoe u de waarde van uw onderneming positief kunt ontwikkelen.

Onze specialisten gaan graag vrijblijvend met u in gesprek over overwegingen voor bedrijfsverkoop en de waardering van uw bedrijf. Neemt u gerust contact met ons op voor een afspraak.

Coen Stolk Adviseur Corporate Finance accon avm
Coen Stolk (Adviseur Corporate Finance)
Coen Stolk werkt sinds 2017 binnen het accon■avm-team Corporate Finance. Hij ondersteunt klanten graag bij aan- en verkoop, waardecreatie en het uitvoeren van waarderingen en transactiegerelateerde boekenonderzoeken. Vanuit zijn bedrijfseconomische achtergrond zorgt Coen ervoor dat ondernemers elke dag een stap vooruit zetten. Zodat ze hun uiteindelijke doel bereiken: meer ruimte voor ondernemen.Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op
  • Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
<< terug naar overzicht