Bedrijfsruimte (ver)huren? Voorkom onnodig strikte (algemene) voorwaarden!

In het huurrecht zijn twee typen bedrijfsruimten te onderscheiden. Het onderscheid van deze ruimtes is voor zowel verhuurder als huurder van groot belang. Voor beide ruimten geldt een ander wettelijk regime. Ik neem u graag mee in de verschillen en aandachtspunten.
Twee typen
Allereerst is er de bedrijfsruimte die bestemd is voor de uitoefening van een kleinhandelsbedrijf, restaurant, hotel of café (de zogenaamde artikel 7:290 BW-ruimte of detailhandelsbedrijfsruimte). Daarnaast is er de ‘overige bedrijfsruimte’ volgens artikel 7:230a BW.
Verschillen
De huurder van een detailhandelsbedrijfsruimte heeft volgens de wet termijnbescherming, huurprijsrechtbescherming en opzeggingsbescherming. De huurder van een ‘overige bedrijfsruimte’ heeft in beginsel slechts ontruimingsbescherming.
Onnodig strikte voorwaarden
In de praktijk zien we dat verhuurders en huurders van bedrijfsruimten zónder voorafgaand juridisch advies akkoord gaan met een standaardhuurovereenkomst, waarop ook standaard algemene voorwaarden van toepassing zijn.
Geregeld sluiten partijen een huurovereenkomst die betrekking heeft op een ‘overige bedrijfsruimte’, waarbij zij (niet verplicht) strikte algemene voorwaarden toepassen die doorgaans gelden voor de detailhandelsbedrijfsruimte. Zo wordt er vaak onterecht een lange huurtermijn van tien jaar overeengekomen en vindt er slechts éénmaal in de vijf jaar een huurprijsindexatie plaats.
Een gemiste kans!
Bij het sluiten van een dergelijke huurovereenkomst hebben partijen namelijk de mogelijkheid om zelf afspraken te maken over bijvoorbeeld de duur van de huurovereenkomst, de opzeggingsformaliteiten, een gebrekenregeling en huurprijsindexaties. Door zonder voorafgaand juridisch advies akkoord te gaan met een modelhuurovereenkomst en model voor algemene voorwaarden, wordt van de geboden flexibiliteit jammer genoeg geen gebruikgemaakt.
Raadpleeg dus altijd een jurist
Het is van groot belang dat zowel verhuurder als huurder voorafgaand aan het sluiten van een huurovereenkomst zich goed laten adviseren over de inhoud van de overeenkomst én het huurregime dat voor hen geldt. Ook bij de wens om de huurovereenkomst te beëindigen is het noodzakelijk een jurist te raadplegen over de diverse beëindigingsmogelijkheden. Hetzelfde geldt voor de huurder die geconfronteerd wordt met een opzegging van zijn huurovereenkomst.
Neem contact op met mij (M.Egberts@acconavm.nl) of mijn collega-juristen via juristen@acconavm.nl of kijk op de kantorenpagina voor een kantoor bij u in de buurt. Of als u klant bent: raadpleeg uw accountmanager. U kunt ook gebruikmaken van het onderstaande adviesformulier.
Advies nodig rondom dit onderwerp?
Vul het formulier in en wij nemen contact met u op