Agro-ondernemers: ga zo fiscaal-voordelig mogelijk het nieuwe jaar in

agro-ondernemers fiscaal-voordelig mogelijk

Als agrarisch ondernemer het jaar 2019 zo fiscaal-voordelig mogelijk beginnen? Ik geef u graag tips om uw belasting te verlagen, goedkoop te investeren en meer rendement te halen uit uw spaargeld.

Profiteer nog even van het lagere btw-tarief

In 2019 worden goederen en diensten duurder voor particulieren: het btw-tarief gaat van 6 naar 9%. U en uw klanten kunnen nog heel even van het lagere btw-tarief profiteren. Kijk daarom of u nog op het juiste moment kunt factureren: vóór 1 januari 2019. En maak uw klanten erop attent dat ze nu nog goedkoper goederen of diensten bij u kunnen afnemen.

Kleineondernemersregeling: voor minder btw

Sinds begin dit jaar is de landbouwregeling vervallen en doen agrarisch ondernemers btw-aangifte, vier keer per jaar. Draagt u minder dan 1.883 euro btw per jaar af? Dan kunt u in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling. U mag dan wellicht jaarlijks aangifte doen, in plaats van ieder kwartaal.

Betaalt u tussen de 1.345 euro en 1.883 euro btw per jaar? Dan kunt u gedeeltelijke vermindering krijgen. En betaalt u structureel minder dan 1.345 euro btw? Dan loont het om te kijken naar ontheffing van uw administratieve lasten. U kunt hiervoor een verzoek indienen bij de Belastingdienst. Let op dat u op tijd bent. acconavm kijkt graag met u mee.

Investeer nog in 2018 in verduurzaming

De energie-investeringsaftrek (EIA) gaat volgend jaar omlaag. Nu kunt u nog 54,5% aftrekken van de aanschafkosten, in 2019 is dit 45%. Heeft u plannen om uw agrarische onderneming te verduurzamen? Dan loont het om u nú nog in de verschillende mogelijkheden te verdiepen. Denk aan zonnepanelen, een warmtepomp, een windturbine of een warmtekrachtinstallatie.

Het verduurzamingsproject hoeft niet vóór 1 januari 2019 te zijn afgerond. Een handtekening onder een contract is voldoende om in aanmerking te komen voor de energie-investeringsaftrek. Heeft u de investering inmiddels gedaan? Let erop dat u dit tijdig meldt, anders gaat de faciliteit verloren.

Verkoop nú grond aan uw kinderen

Verpacht u momenteel grond aan uw kinderen met een agrarische onderneming? Denk erover om deze grond nog dit jaar aan hen te verkopen. Dit is nu nog relatief goedkoop, omdat het bedrijf binnen de familie blijft. Vanaf 2019 gaat dit veranderen. U gaat dan belasting betalen over het pachtersvoordeel. Dit is het verschil tussen de verpachte waarde en de vrije staat. Bespreek de mogelijkheden met uw adviseur.

Richt nog een spaargeld-bv op

Op dit moment betaalt u meer belasting over uw spaargeld dan dat u aan rendement ontvangt: gemiddeld 1,1% belasting tegen zo’n 0,10% rente. Heeft u veel spaargeld en wilt u dat dit u meer oplevert? Dan kunt u een ‘spaargeld-bv’ oprichten, waarin u uw spaargeld onderbrengt. In deze bv wordt het werkelijke rendement belast tegen het tarief van ongeveer 40 procent. U gaat dan van 1,1 procent heffing naar 0,04 procent heffing.

Richt u deze bv nog op in 2018, dan plukt u hier komend jaar al de vruchten van. Bij een vermogen van 500.000 euro bespaart u al gauw 4.000 euro of meer per jaar. Dit houdt u over, zelfs nadat de kosten van de bv ervan zijn afgetrokken. Bekijk de voor- en nadelen samen met uw adviseur, voordat u naar de notaris stapt. Een mooie bijkomstigheid: dit is nu nog relatief goedkoop en snel geregeld.

Meer tips of advies?

acconavm adviseert u als agrarisch ondernemer graag om 2019 zo fiscaal-voordelig mogelijk in te gaan. Wilt u meer informatie of advies? Neem contact op met uw adviseur of via agro@acconavm.nl.

 

Peter van Brakel
Peter van Brakel (Senior Specialist Belastingadvies)
Peter van Brakel is Senior Specialist Belastingadvies. Zijn focus is de agrosector, met name voor ondernemers in Midden-Nederland. Zijn expertise? Bedrijfsoverdrachten begeleiden, van begin (vorming maatschap) tot eind én daarna. Ook verduurzaming en innovatie zijn belangrijke thema's voor Peter. Zo blijft hij graag up-to-date van de ontwikkelingen rondom zonneparken.<< terug naar overzicht