Afschaffing dividendbelasting: bedrijfsleven, reken u nog niet te rijk

afschaffing dividendbelasting

Vorige week was daar dan eindelijk het verlossende woord: de dividendbelasting wordt toch niet afgeschaft. En volgens mij zijn we in Nederland nog nooit zó blij geweest met de instandhouding van een taks. Gaat het bedrijfsleven nu eindelijk profiteren? Volgens het kabinet wel, maar ik houd liever nog even een slag om de arm.

Niet spectaculair

Rutte stelt dat het vrijgekomen bedrag van 1,9 miljard euro ten goede komt aan het investeringsklimaat voor het bedrijfsleven. Toch is het nieuwe pakket aan maatregelen dat is aangekondigd, niet heel spectaculair. De bestaande dividend-maatregel ‘heroverwegen’ noemen ze dat dan, maar ik zie vooral veel ‘knip- en plakwerk’.

Sleutelen aan bestaande maatregelen

In feite is er alleen aan bestaande maatregelen iets gesleuteld. Neem de verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting. Het hoge tarief (nu 25%) daalt de komende jaren naar 20,5% in plaats van 22,25%. Terwijl het lage tarief (nu 20%) daalt naar 15% in plaats van 16%. In dat laatste geval heb je het over 1% extra. Is dat nu de tariefsverlaging waar we op hoopten?

30%-regeling

Ook is aangekondigd dat voor de inperking van de 30%-regeling voor expats een overgangsregeling komt. Eerder was dit niet zo. Dit klinkt als een meevaller. Dat is ook wel zo, maar de basis van de inperking – waardoor expats veel minder lang gebruik kunnen maken van de 30%-regeling – blijft gewoon overeind staan. Heeft u expats in dienst? Houd daar als werkgever dan wel rekening mee.

Lagere dga-taks?

Nog een mooi voorbeeld: de regels rondom de dga-taks worden verzacht. Leen je als dga meer dan 500.000 euro, maar gebruikt u dit voor de eigen woning? Dan betaalt u hierover geen belasting. Maar ja, er zijn zoveel dga’s die dat geld helemaal niet gebruiken voor de eigen woning en die taks dus gewoon blijven betalen.

Administratieve lastenverlichting

De meest opmerkelijke aankondiging vind ik de administratieve lastenverlichting met 200 miljoen euro. Dat klinkt natuurlijk hartstikke mooi, maar hier wordt ondernemers een worst voorgehouden. De regel is namelijk totaal niet concreet. Onduidelijk is wát er dan precies wordt verlicht. En de maatregel gaat pas in 2021 in. Dat moeten we dan nog zien: als de economie straks net iets slechter draait, is dit de eerste maatregel die geschrapt gaat worden, is mijn verwachting.

Optisch zoet

En zo blijkt maar weer dat er in Den Haag aan veel verschillende knopjes gedraaid kan worden. Zo komt het kabinet met een pakket dat voor het bedrijfsleven optisch wat zoet biedt. Toch denk ik dat die lastenverlichting een stuk rigoureuzer zou kunnen.

Tip: één tariefsverlaging

Mijn tip voor het kabinet? Laat die volledige 1,9 miljard nou eens écht terugvloeien naar het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door één heldere en significante tariefsverlaging door te voeren in de inkomsten- en vennootschapsbelasting. Pas dan krijgen ondernemers daadwerkelijk het beloofde zoet.

Marius Wijers
Marius Wijers (accon■avm Belastingadviseur)
Voor alles wat je doet geldt maar één ding: doe het met passie!    << terug naar overzicht